Milyen borok illenek az ünnepi menühöz?

Az ünnepi ételekhez ünnepi borok dukálnak. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy drága borok, hanem olyanok, amelyek harmonizálnak az étellel. Ezzel ugyanis az ételek és a borok is egyaránt finomabbak lesznek. A borászok szerint az lenne az ideális, ha a borokhoz készülnének az ételek, s nem az ételhez választanánk a borokat. A hagyományos karácsonyi menű azonban rendszerint adott: a fő vonalat halászlé, töltött káposzta, bejgli jelenti.

Erős D. Zoltán

A korábbi gyakorlat szerint aki egy bortermő vidéken élt, az rendszerint a helyi ételekhez a helyi borokat fogyasztotta. Napjainkban azonban már más a helyzet, egyre inkább uniformizálódik az étkezés, ezzel együtt az ehhez elfogyasztott borok kiválasztása is. Régi szabály, hogy a fehérbort halhoz és fehér húsokhoz, vörösbort pedig vörös húsokhoz és vadakhoz fogyasztottak az emberek. A könnyű bor mindig megelőzi a testesebbet, a fehér a vöröset, a száraz az édeset.  Így jutunk el a könnyű előételeken, leveseken, főételeken át gyakorlatilag a desszertig. Ezek az előírások azonban napjainkban már nem tekinthetők kizárólagosnak, hiszen a fehér borok között is található immáron nagy alkoholtartalmú, csakúgy a vörösök között is könnyed, gyümölcsös tétel. Ezért nem kell mereven ragaszkodni a régi szabályokhoz, az azonban fontos, hogy mielőtt az asztalra kerül az étel és az ital, kóstoljuk össze azokat.
 
Az adott  ételhez a bor kiválasztásánál fontos szempont színek harmóniája. Ezért, ha a az étel úgy diktálja, akár  halhoz is ihatunk egy könnyű vörösbort, vagy a főtt marha mellé egy tartalmas fehéret. 

Az egyszerű ételhez egyszerű bort célszerű társítani, igényeshez pedig igényes bort. Ha az ételben az édes íz dominál, a bor legyen picivel édesebb. Ha a savanyú, akkor karakteres savas bort tegyünk az asztalra.     

A fűszerek egy jelentős része ellehetetleníti a bor érvényesülését. Ezért ha bort is szeretnénk hozzá fogyasztani, óvatosan szabad csak fűszerezni. Könnyű a bor választása, ha azt az  étel elkészítéséhez  is használtunk bort. Főzésre is olyan bort használjunk, amit magunk is szívesen fogyasztunk.

S hogy ezek után mit ajánlanak a szakemberek a karácsonyi ételekhez.  Megoszlanak a vélemények arról, hogy a leveshez kell-e valamit inni. Azok, akik úgy vélekednek, hogy igen, a halászléhez könnyű vörösbort, kadarkát, zweigeltet, vagy éppen sillert ajánlanak. A rántott fogasfilé kiváló kísérője lehet például az ezerjó, a sült pulykához pedig remekül illik az olaszrizling. A töltött káposzta megfelelően harmonizál a juhfarkkal. A bejglire jól csúsznak a késő szüretelésű édes borok, csakúgy az aszú.

Megkérdeztünk egy vasi borászt is, a Ság hegyen tevékenykedő Dénes Tibort is, hogy a helyi borokból mit ajánl az ünnepi asztalokra.  

Véleménye szerint a tipikus fajták közül a Ság  hegyen, vagy a Somlón  termett  juhfarknak, az olaszrizlingnek, a chardonnaynak, valamint  a furmintnak is helye lehet az ünnepi asztalokon. Csakúgy az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendő roséboroknak. Ez utóbbi előnye, hogy számos ételhez kiválóan társítható. Kékszőlőből készült, ezért közel áll a vörösborokhoz, a feldolgozás technológiáját tekintve viszont  fehérbornak tekinthető. A Ság hegyi rosé sajátossága, hogy inkább fűszeres, fehérboros jellegű, amelyben erőteljesen jelen van a sósság, a mineralitás. A chardonnay is nagyon szépen átveszi a termőterület karakterét, ami hordós érleléssel jól ki is jön belőle. Kiérezhető, hogy egy Ság hegyi bor. Nagyon jól passzol a gombás, tojásos, valamint tejszínes mártással készült finomságokhoz.

A furmint pedig űszeres aromái miatt kiválóan társítható káposztás ételek mellé, így töltött káposztához is bátran használható.  A borász egyik kedvence a saját készítésű fehér cuvée bora. Ez 50 százalékban tartalmaz olaszrizlinget, a többi összetevő ezerfürtű, Irsai Olivér, valamint cserszegi fűszeres. 

Némi maradékcukor tartalma ellenére ezt használja halételek készítéséhez, pedig az általános tapasztalat szerint a halak nem szeretik az ilyen borokat. Ez egy olyan kivétel, amely erősíti a szabályt. Az újborok között az egyik kedvence a szürkebarát, amely  kiváló kísérője lehet a hidegtálaknak, sós, füstölt  húsoknak kolbászoknak. Néhány Ság hegyi pincében készülnek már desszertek mellé való késő szüretelésű édes borok is, s ezekkel gyakorlatilag a teljes menüsorhoz tudnak italt kínálni, mondja Dénes Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!