Ilyen volt a tűzoltók 2010-es éve: több a mentés, mint az oltás

2010-ben több mentéshez, mint tűzoltáshoz vonultak a szombathelyi tűzoltók. Mindez annak ellenére történt így, hogy a természeti katasztrófák elkerülték a térséget. Amellett, hogy akadt munkájuk bőven a hivatásosoknak, különféle versenyeken is részt vettek.

Bajdó Bettina

Göncz Szabolcs tűzoltó őrnagy, a szombathelyi tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályának vezetője elmondta, az elmúlt években megváltozott a riasztások aránya. Ma már több a műszaki mentés, mint a tűzoltás.
  
- 2009-ben több mint 800 alkalommal vonultak a szombathelyi tűzoltók, 2010-ben is hétszáz fölött jártunk - folytatta az osztályvezető.   - Tavalyelőtt még 50-50 százalék volt a mentések és tűzoltások aránya, tavaly a mérleg elbillent a mentések felé. S mindez annak ellenére történt így, hogy elkerültek minket a természeti katasztrófák. Kiemelkedő esetünk nem volt, ám nemrég nagy tűzhöz vonultunk. December 28-án egy kisunyomi cég telephelyén a szabadtéren tárolt  műanyag hulladékok égtek. A füstté vált anyagok zöme hungarocell volt. A tűz körülbelül 500 négyzetméteren tombolt. A telephely épületeit sikerült megvédeni a lángoktól, így a hulladékon kívül más nem károsodott. Személyi sérülés nem történt. A tüzet vízzel és habsugarakkal a szombathelyi, sárvári és körmendi tűzoltók oltották el.

Amellett, hogy tavaly akadt munkájuk bőven a hivatásosoknak, különféle versenyeken is részt vettek. Pakson strandfocin, Körmenden böllérversenyen voltak. Gyakorlatoztak itthon és külföldön, s az önkéntes tűzoltók versenyének megszervezésében is részt vettek. Mentettek vízből, s veszélyes anyagok mellől is. Emellett részt vettek több rendezvényen is, népszerűsítették a tűzoltóságot.

Göncz Szabolcs hozzátette, hogy az idei évben gyökeres változásra nem számítanak, a kötelezően elvégzendő szakmai munka ugyanennyi lesz. Remélik, hogy a bent lévő pályázataik sikeresek lesznek, s lesz pénz arra, hogy napkollektorokat szereljenek fel, s ennek segítségével melegítsék fel a vizet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!