Oktatókat küldtek el a PTE Egészségségtudományi Karáról

A pécsi Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központját is érintik a gazdasági megszorítások, oktatókat bocsátottak el.

Greiner-Csapó Júlia

A Pécsi Tudományegyetem gazdasági helyzete miatt megszorító intézkedéseket vezettek be, amelyek az Egészségségtudományi Kar (PTE ETK) Szombathelyi Képzési Központját is érintik.

A PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ két évtizedes működése alatt a felvételi létszámok drasztikus csökkenése komolyan észrevehető volt a képzési központ elmúlt ötéves működésében. Ezzel az alacsony hallgatói létszámmal az oktatói és oktatássegítői munkakörök száma nem volt arányban, így a működőképesség fenntartása érdekében szükséges volt a racionalizálás. A korábbiakhoz képest ugyan kisebb mértékben, de mégis szükségessé  vált több elbocsátás. Korengedményes nyugdíjjal és felmentésekkel csökkentettük az állományt  - mondta dr. Betlehem József dékán.  

- Nem történhet meg karunk egyetlen képzési központjának a bezárására sem, hiszen képzési központjaink valamennyi helyszínen - így Szombathelyen is - nélkülözhetetlenek az adott régió egészségtudományi szakemberképzésében és munkaerővel történő ellátásában, jelentős számú munkahelyet biztosítanak, valamint helyi professzoraink és oktatóink fontos tagjai a helyi értelmiségnek és a tudományos közéletnek. A kar nem tervez további leépítéseket, sőt, a képzési központ munkatársaival azon dolgozik, hogy egy jövőbe mutató stabilitás valósuljon meg a képzési központban és az 1989-ben lerakott alapokat lehessen továbbépíteni. Ez azonban külső támogatás nélkül nem képzelhető el. Ezért intenzív tárgyalásokat kezdtünk Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterével is annak érdekében, hogy több témában közösen dolgozzunk együtt a szociális és egészségtudományi képzések vonatkozásában - tudtuk meg dr. Betlehem Józseftől.

Hozzátette, hogy összehangolt, a város, a megye, a régió és a kar érdekeit szolgáló tervet szeretnének kidolgozni valamennyi fél részvételével. Számítanak minden olyan támogatásra is, amely segít abban, hogy átgondolt a munkaerő-piaci szükségletekhez illeszkedő képzéseket tudjanak indítani közép és felsőfokú szinten a Szombathelyi Képzési Központban.

- Ebben már az első lépéseket meg is tettük azzal, hogy középfokú egészségügyi képzéseket indítunk pécsi támogatással vagy pályázati forrásból finanszírozott képzéseket valósítunk meg - emelte ki a dékán.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!