Gyűjtik és őrzik a relikviákat a Vas megyei tűzoltók

Aminek nincs múltja, nem lehet jövője sem vallják a tűzoltók. A kőszegi és a szombathelyi tűzoltóknak is egyaránt fontos, hogy ápolják a hagyományokat, s gyűjtsék és őrizzék relikviáikat.

Bajdó Bettina

Seper András tűzoltó alezredes, Kőszeg tűzoltóparancsnoka szerint aminek nincs múltja, annak nem lehet jövője sem.

- Számunkra nagyon fontos a hagyományok őrzése, mivel Kőszegen az első között alakult meg az önkéntes tűzoltóegylet az országban - emelte ki a parancsnok.  - A tradíciók fenntartása miatt maradt fent a tűzoltóság is. Mi is, mint sok más tűzoltóság az országban, gyűjtjük a tárgyi emlékeket. Sajnos az eredeti zászlónkat a múlt század közepén, a központosításnál elvitte az állam, s ezt azóta sem kaptuk vissza. Ám készítettünk róla egy másolatot, s ez van ma a parancsnokságon. Ezen kívül van egy 1864-ből származó, fából készült létránk, melyet a szertárban őrzőnk. Ezt is el akarták tőlünk vinni Budapestre, egy raktárba, ám nem adtuk oda. Hiszen nálunk a tűzoltóságon meg tudjuk mutatni a nagyközönségnek is. S egy ilyen szép emléket nem szabad eldugni egy sötét helyre. Ezen kívül minden évben tartunk bemutatót korhű ruhákban, korhű eszközökkel, hogy mások is megismerjék hagyományainkat. -

Az alezredes hozzátette, hogy a többi értéküket nem a parancsnokságon őrzik, hanem múzeumokban állítják ki. Az idő vasfoga ugyanis nyomot hagy a régi tárgyakon, s ha nem szakszerű körülmények között tárolják, akkor hamar tönkremennének.

- Előfordul, hogy az emberek behoznak egy-egy régi fényképet, karszalagot, amit a padláson találtak, s odaadják nekünk - folytatta a parancsnok. - Ám vannak olyan magángyűjtők, akik csak pénzért lennének hajlandók megválni relikviáiktól. Sajnos ezt a tűzoltóság nem tudja kifizetni. -

- Szombathelyen is fontos a régi használati eszközök megőrzése - tudtuk meg Egyed László tűzoltó őrnagytól, a tűzoltási és műszaki mentési osztály kiemelt főelőadójától.


- A szombathelyi tűzoltók 138 éves múltra tekinthetnek vissza - hangsúlyozta a főelőadó, s mint minden más tűzoltóság a világon, mi is ápoljuk a hagyományokat, gyűjtjük a relikviákat. Több, egykor használatos eszköz is megtalálható ma az épületünkben, ami egyébként ugyancsak őrzi a régi tűzoltómotívumokat. Van például egy faszerkezetes tolólétránk, melyet ajándékba kaptunk. Egy fémipari vállalkozás Szombathelyen bérelt egy csarnokot, s egy gyakorlat során fedeztük fel a tolólétrát, melyet égők cseréjéhez használtak. 2008 év végén megkaptuk ajándékba ezt az eszközt, melyet felújítottunk, s azóta is őrizzük a laktanyában. Ezen kívül van még kézzel működtethető kocsifecskendőnk, a hozzá tartozó lajtkocsival együtt. Találhatók még nálunk régi ruhák, sisakok, s van bontóbaltánk is. -

A tűzoltók gyűjtik az egykor használatos tűzoltó készülékeket is. A szertárukban a falon helyezték el azokat a használaton kívüli régi porraloltókat, tűzoltó vödröket, szikracsapókat, kapacsokat, melyeket a város különböző épületeiben, azok pincéjében, padlásain találtak.  Valamint szeretnék, ha a valaha az Ady tér helyén álló tűzoltó hősi emlékmű 1950-es, 60-as években eltűnt nyomaira bukkannának. Az emlékműről egy 1934-ből származó  fényképet  Szombathely testvérvárosa, Kaufbeuren tűzoltóságától kaptak ajándékba.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!