Könyvajánló: Inkognitó

Kiss Tibor Noéról feltehetően még nem sokan hallottak. Ez nem is csoda, hiszen az Inkognitó című regény az első könyve a szerzőnek - ám vélhetően nem az utolsó. A könyv 2010 júniusában jelent meg, önéletrajzi ihletésű, de az irodalmi megformáltságának köszönhetően egyáltalán nem száraz, pláne nem unalmas, így szinte mindenki számára kellemes olvasmányul szolgálhat.

Tóth Kriszta

A cselekmény két szálon fut: az egyik a gyermekkortól kezdve veszi sorra a fontosabb eseményeket, a másik pedig egy jelenbeli szombat délutánt ír le művészi aprólékossággal. Ha eláruljuk, hogy a szerző a könyvében színt vall a transzneműségéről, akkor nyilván azt gondolhatjátok, hogy kizárólag a téma miatt lehet érdekes az olvasmány. Pedig ez egyáltalán nem így van. Aki kedveli a kortárs magyar prózát, és nyitott az új dolgok felé, nem zárkózik el a témától sem, annak minden bizonnyal elnyeri majd a tetszését a mű.

A legfontosabb talán azt kiemelni, hogy nem csak azok érthetik meg, akik szintén ”rossz” testbe születtek, és hasonló problémákkal küzdenek, mint Tibor (azaz Noémi). A könyv univerzalitása az egyik legjobb tulajdonsága. Az érzések precíz kifejtésének köszönhetően, mindannyian átérezhetjük és megérthetjük azokat a megpróbáltatásokat, és azt a fájdalmat, amit a szerző átélt, ám annak ellenére, hogy nem épp egy vidám olvasmányról van szó, mégsem merül fel bennünk, hogy sajnáltatná magát - pusztán tényeket közöl. Ne úgy vegyük a könyvet a kezünkbe, mint valami használati útmutatót a transzneműek problémáihoz, hiszen Tibor egész egyszerűen irodalmi keretek közé szorította a saját tapasztalatait, és bizony rendkívüli érzékenységgel csinálta. Tőlünk öt csillagot kapott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!