Mesterházy: az MSZP feladata a demokratikus többség megszervezése

Mesterházy Attila szerint az MSZP nélkül nem lehet leváltani a kormányt, de ehhez a mai MSZP önmagában kevés. A szocialisták választmányi ülésén megkapta az országos minősítést Gyurcsány Ferenc platformja.

MTI

A szocialista párt elnöke a választmány szombati ülésén azt mondta: olyan erős és egységes MSZP-re van szükség, amely képes megszervezni az új, demokratikus többséget.
   
Mesterházy Attila arra kérte a párttagokat, fejezzék be a terméketlen belső vitákat, mert nem folytatható, hogy az MSZP a belső vitái miatt legyen érdekes, nem élhet vissza azok türelmével, akik a baloldaltól várják sorsuk jobbra fordulását.
   
Felidézte, hogy az MSZP platformok szövetségeként alakult meg és lett a rendszerváltozás utáni időszak legsikeresebb pártja, bizonyítva, hogy tagjai a siker érdekében együtt tudnak működni. Kifejtette: ma is minden platformnak és minden olyan platformvezetőnek helye van a szocialista pártban, aki tiszteletben tartja az alapszabályt, a közösség érdekét tartja szem előtt, és azért dolgozik, hogy az MSZP alternatívát tudjon felmutatni a kormánnyal szemben. Hozzátette: a sokszínűség az MSZP előnyére fordítható, a pártnak pedig olyan új koalíciókra, szövetségekre van szüksége, amelyek lehetőséget teremtenek a demokratikus többség megszervezésére.
   
A választmányi ülésen megjelent Gyurcsány Ferenc is. A testület dönt a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció Platform országossá minősítéséről, ezzel nyolcra emelkedhet a szocialista pártban működő platformok száma. Mesterházy Attila arra kérte a jelenlévőket, hogy egyhangúlag támogassák a választmány előterjesztését, amely javasolja: nyilvánítsák országossá a korábbi kormányfő platformját.
   
A pártelnök a kormányról szólva azt mondta: a sodródás és a döntésképtelenség a szakadék szélére tolta az országot, "amit az MSZP-kormány helyrehozott, a Fidesz eljátszotta". Véleménye szerint a kormány az elhibázott adóreform árát a legszegényebbekkel akarja megfizettetni.
   
Szólt arról is, hogy Orbán Viktor a saját képére formálná az országot, és arra számít, hogy Magyarország néma marad, az emberek nem emelnek szót érdekeik védelmében. "Ha neki lesz igaza, Magyarország sorsa hosszú évekre eldőlt. Ha nekünk, akkor politikai rendszerváltásának romjain fel fog épülni egy új Magyarország" - jelentette ki.
   
Simon Gábor, a választmány elnöke azt emelte ki, hogy a kormányzati döntések miatt Magyarország távolodik Európától, és keleties, autokratikus, múlt századi ország képét kezdi kialakítani. Szerinte ezt jelzi a magán-nyugdíjpénztári vagyon "rekvirálása", a médiatörvény, a visszamenőleges hatályú 98 százalékos különadó, a köztisztviselők titkosszolgálati módszerekkel történő megfigyelése, ezt támasztják alá az indoklás nélküli elbocsátások és a "filozófusperek".
   
Az ország nemzetközi presztízsének megőrzése érdekében arra kérte Kovács Lászlót, a párt alelnökét, korábbi uniós biztost és külügyminisztert, hogy vesse be nemzetközi tekintélyét. Mesterházy Attila hozzá csatlakozva közölte: ugyanezt fogja kérni Medgyessy Pétertől, Gyurcsány Ferenctől és Bajnai Gordontól.
   
A választmány ülésen a platformok és tagozatok minősítése mellett Lendvai Ildikó értékeli a Klubhálózat elindításának tapasztalatait, Kiss Péter társadalompolitikai kabinetvezető előadása után pedig konzultációt tartanak "a kormány tervezett megszorító intézkedéseiről".

OLDALTÖRÉS: Megkapta az országos minősítést Gyurcsány platformja

Megkapta az országos minősítést Gyurcsány platformja

Megkapta az országos minősítést Gyurcsány platformja

Megkapta az országos minősítést Gyurcsány platformja

Megkapta az országos minősítést az MSZP választmányától a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform szombaton. A döntést egyhangúlag hozták meg - mondta Simon Gábor választmányi elnök a testület ülése utáni sajtótájékoztatón Budapesten.

A korábbi kormányfő tavaly októberben alakította meg a '89-es demokraták politikai közösségének megszervezését célul tűző Demokratikus Koalíciót.
   
Gyurcsány Ferenc február 18-i évértékelő beszédében arról beszélt, hogy az MSZP átalakításával a párt jövő évi kongresszusán új balközép demokrata pártot kell létrehozni. Mint mondta: rendszerváltozás szükséges a szocialista pártban, hogy az MSZP részt vehessen az 1989-es alkotmány értékeire épülő új köztársaság megteremtésében.
   
Az új platform elnöke a volt miniszterelnök, alelnökei Molnár Csaba és Vitányi Iván.
   
A Demokratikus Koalíció országossá nyilvánításával nem nőtt, azaz továbbra is hét a szocialista pártban működő platformok száma, mivel a Ficsor Ádám korábbi titokminiszter és Molnár Csaba egykori kancelláriaminiszter fémjelezte Magyar Progresszív Társaság Platform nem kérte országos minősítését, vezetői és tagjainak nagy része a Gyurcsány Ferenc vezette tömörülésben folytatja a politizálást.
   
A minősítéshez a Demokratikus Koalíció Platformnak formai követelményeket kellett teljesítenie: be kellett nyújtania programját, szervezeti felépítését, működési elveit és a legalább háromszáz tag meglétét igazoló okiratokat. Az MTI információja szerint a platformhoz eddig mintegy ezerkétszáz párttag csatlakozott.
   
Simon Gábor beszámolt arról, hogy a hét platform mellett öt rétegtagozat és tizennyolc szakmai tagozat kapott országos minősítést a választmánytól. Kitért arra is, kezdeményezte, hogy a platformok vezetői egy hónapon belül konzultáljanak az MSZP politikájáról, arról a jövőképről, amelyet a kormánnyal szemben megfogalmazhatnak.
   
A választmányi ülésen elhangzottakat ismertetve Simon Gábor közölte: egyetértés volt abban, hogy a kormány eddigi intézkedései nyomán társadalmi és gazdasági válság fenyeget. Kiemelte, hogy a kabinet politikájának kárvallottja a lakosság többsége: a többi között a devizahitelesek, a magán-nyugdíjpénztári tagok és a nyugdíjasok. Hozzátette, hogy a közszférában dolgozókról titkosszolgálati módszerekkel gyűjthetnek adatokat, a versenyszférában dolgozók jelentős része jövedelemcsökkenést szenved el az adóváltozások miatt, a tervezett fideszes "bérkommandó" helyett progresszív személyi jövedelemadó-rendszerre volna szükség.
   
A kárvallottak közé sorolta a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő nagyjából félmillió embert is, akiknek - Simon Gábor szerint - se segélyt, se munkát nem ígér a kormányzat.
   
A választmányi elnök kitért arra, hogy a kormány 600-800 milliárdos kiadáscsökkentésre készül, amelynek részleteit azonban halogatnak bejelenteni. Mint mondta, az "Orbán-csomag" várhatóan súlyos megszorításokat hoz majd, ezeket - az MSZP megítélése szerint - az igazságtalan adórendszer bevezetése tett szükségessé.

OLDALTÖRÉS: Továbbra is hét platform működhet a szocialista pártban

Továbbra is hét platform működhet a szocialista pártban

Továbbra is hét platform működhet a szocialista pártban

Továbbra is hét platform működhet a szocialista pártban

Az MSZP választmánya szombaton megadta az országos minősítést a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platformnak. A szocialista pártban azonban ezután is hét platform működik, mivel az eddigiek közül a Magyar Progresszív Társaság Platform nem kérte országos minősítését, vezetői és tagjainak nagy része a korábbi miniszterelnök tömörülésében folytatja a politizálást.

Az MSZP alapszabálya szerint a platformok a párt egyes tagjainak politikai nézetközösségen alapuló, a párt programjának, irányvonalának bizonyos elemeit érintően önálló, másoktól eltérő véleménnyel rendelkező csoportjai. Egy párttag csak egy platformnak lehet a tagja.
   
A szocialista párt tagjai szabadon alakíthatnak platformokat és tagozatokat, azok országos minősítéséről azonban a választmány dönt. Ennek feltétele, hogy a platform beterjessze programját, szervezeti felépítését, működési elveit és a legalább háromszáz tag meglétét igazoló okiratokat. Ha a testület úgy ítéli meg, hogy a platform programja és működése összeegyeztethetetlen a párt általános irányvonalával, megtilthatja a további működését.
   
Az MSZP 1989 októberében platformok (a Reformszövetség és a Népi Demokratikus Platform) megegyezése nyomán jött létre. A szocialista párt ideológiai sokszínűségét azóta is elsősorban a platformok biztosítják, amelyekből a választmány szombati döntése nyomán hét működhet.
   
A legfrissebb, a Demokratikus Koalíció Platform megalakítását tavaly októberben jelentette be Gyurcsány Ferenc; célja, hogy megszervezze a '89-es demokraták politikai képviseletét. Elnöke a volt kormányfő, alelnökei Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter és Vitányi Iván, aki a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform elnökségét cseréli fel új tisztségére.
   
Vitányihoz hasonlóan a szociáldemokrata platform több más tagja is úgy döntött, hogy Gyurcsány Ferenc oldalán folytatja. Sőt, amikor a korábbi kormányfő bejelentette, hogy platformot alapít, felvetődött, hogy az 1990 óta létező szociáldemokrata tömörülés és a Magyar Progresszív Társaság Platform egyesülésével jöjjön létre. Erre azonban nem volt alapszabályi lehetőség, és Hiller István, a szociáldemokraták társelnöke sem támogatta az ötletet.
   
Hiller István pénteken újságíróknak arról beszélt: megbeszélésre hívják a platformokat, hogy közösen alakítsák ki az MSZP 2013 nyaráig tartó politikáját. Beszélt arról is, az MSZP különböző baloldali demokratikus áramlatok egysége, és nem szeretné, ha közülük bármelyik elfoglalná a szocialista pártot, vagy elhatalmasodna rajta.
   
Alig négy év után szűnik meg a Magyar Progresszív Társaság Platform, miután nem kérte országos minősítését. Vezetői - köztük Ficsor Ádám korábbi titokminiszter, valamint Molnár Csaba, a platform alelnöke - és tagjainak nagy része Gyurcsány Ferenc platformjában politizál ezután.
   
Platform köthető a pártelnök-frakcióvezető nevéhez is. A fiatal politikusok alkotta Harmadik Hullám magát nem generációs szerveződésként, hanem "új gondolati nemzedékként" azonosítja. Elnöke Mesterházy Attila, egyik alelnöke Harangozó Tamás, az országos elnökség tagja.
   
Az Ésszerűség és Felelősség Platform - amelyet Kertész Krisztián vezet - 2005 óta létezik, és főleg gazdaságpolitikai kérdésekkel foglalkozik.
   
A párt balszárnyához tartozik a Baja Ferenc vezette a kilencvenes évek közepén megalakult Szocialista Platform, amelynek vezetőségében Tóbiás József frakcióigazgató, Juhász Ferenc országgyűlési képviselő, volt honvédelmi miniszter és Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő is helyet kapott.
   
A Szocialista Platform a választási vereség okait firtatva tavaly úgy foglalt állást, hogy az MSZP bukását nem az utolsó nyolc, hanem mindenekelőtt az utolsó négy év politikája okozta. A platform akkor azt javasolta, hogy hozzák nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárgásáról készült titkosszolgálati jelentést. Véleményük szerint az MSZP kevéssel a 2006-os választási győzelem után súlyos hitelességi válságba került, az pedig, hogy az őszödi beszédnek semmilyen következménye nem volt, olyan "erkölcsi kordont" állított a párt köré, amely lehetetlenné tette, hogy a megszorítások miatt elpártolt szavazók visszatérhessenek. Megoldásként azt javasolták: az MSZP hibáit elismerő, hiteles, ellenzéki, mozgalmi önképet alakítson ki.
   
A Baloldali Tömörülés Platform elnöke Kiss Péter korábbi kancelláriaminiszter. A tavalyi országgyűlési választás után a platform nyilatkozatot adott ki, amely szerint a szocialista pártnak 2008 tavaszától súlyos politikai, szervezeti, személyi és morális válsággal kellett szembenéznie, mígnem "zárt káderpárttá csökevényesedett". Megjegyezték: az előző ciklusban az egyébként sikeres válságkezelés is hozzájárult ahhoz, hogy megroggyant a létbiztonság és a közbiztonság korábban sem túl magas szintje, így a baloldali szavazók szemében az MSZP egyszerre vesztette el kormányzóképességét és vezetőinek hitelességét.
   
Hangsúlyozták azt is: fontos, hogy az MSZP baloldali néppárttá váljon, amely "a szociálliberálisoktól a demokratikus kommunistákig terjed", a saját munkájukból élők, a nyugdíjasok és a felsőoktatási hallgatók számára kínál politikai otthont, és ellátja a hátrányos helyzetben lévők politikai képviseletét. Ehhez a platform szerint meg kell erősíteni az MSZP rendszerkritikai jellegét. Felvetették azt is, hogy szakítani kell a pártban az utóbbi fél évtizedben kialakult "vezérelvűséggel és egyenirányítással". Az MSZP legyen újból a platformok szövetsége - javasolták.
   
Kevésbé ismert a Népi Platform, amelyet Fekete Zoltán irányít, vezetői között pedig egyetlen országgyűlési képviselő sincs. Célja a szociáldemokrata érzelmű kisvárosi és falusi társadalmi csoportok érdekegyeztetésben történő megerősítése, az MSZP vidéki és falusi szervezeteink megerősödése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!