Orbán: áprilisban lehet meg Horvátország csatlakozási dátuma

Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásai során a márciusnak sikerhónapnak kell lennie, és áprilisban "végre el kellene hangoznia a bűvös dátumnak" - jelentette ki Orbán Viktor kedden Zágrábban, miután tárgyalt Jadranka Kosor horvát miniszterelnökkel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Közös sajtótájékoztatójukon a magyar kormányfő úgy fogalmazott: Horvátország és az unió jövője szempontjából is "sorsdöntő" két hónap előtt állunk. Ha áprilisban nem tudjuk elérni a dátum kitűzését, "akkor halasztást fog szenvedni a csatlakozás". Egy kérdés kapcsán hozzátette: nem szükséges jósolni, hogy meddig halasztódhat a csatlakozás, "mert áprilisra lesz dátum".

Orbán Viktor Jadranka Kosor tavaly nyári budapesti látogatását viszonozva folyatott tárgyalásokat Zágrábban, ahová elkísérte őt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is. A tárgyaló felek három dokumentumot írtak alá: az energiaellátás biztonságának megerősítéséről, a határ menti szénhidrogénmezők közös kutatásáról és kiaknázásáról, valamint az olajkészletek tárolásáról szóló megállapodásokat.

A magyar kormányfő a horvát uniós csatlakozási folyamat helyzete kapcsán kifejtette: ebben a cipőben Magyarország is járt már, de "semmi értelme nem volt lefutni a maratoni távból 42 kilométert, ha az utolsó 190 métert nem futják le". Reményét fejezte ki, hogy az utolsó erőfeszítések is sikerrel járnak, és le tudják zárni a még nyitva maradt fejezeteket. "Mi nem egyszerűn támogatói vagyunk a csatlakozásnak, hanem a szószólói és a barátai is" - emelte ki.    

Úgy fogalmazott, hogy bár bizonyos szavak kimentek már a divatból, de igenis van még közép-európai sorsközösség, barátság a közép-európai népek között. Történelmi lehetőségnek nevezte, hogy Közép-Európa egyesüljön és most már a jóban is osztozzunk, ne csak a bajban, ami eddig erre a sorsközösségre jellemző volt. "Ez az évtized Közép-Európa nagy évtizede lesz, ebből kár volna kimaradni."

Kijelentette: a Balti-tengertől az Adriai-tengerig tartó sáv lesz az európai gazdasági növekedés motorja. Most még mindenki a gazdasági válságról beszél, de elfeledkezünk arról, hogy a krízis kirobbanása előtt az egész európai gazdaság növekedési motorja Közép-Európába került át. "Ha a válság előtti utolsó néhány évben Közép-Európa nem növekedett volna, egész Európa gondban lett volna" - jelentette ki, hozzátéve, hogy véleménye szerint ez a korszak fog most visszatérni.

Az energetikai ügyeket említve a magyar kormányfő felidézte: nemrégiben az európai unió miniszterelnökei célként tűzték ki, hogy minden ország legalább két különböző forrásból tudjon energiát beszerezni. "Ennek a célnak a megvalósításában Horvátországnak kulcsszerepe lehet". Szólt arról is, hogy a fejlesztésért felelős kormánytagok hamarosan tárgyalnak, és konkrét terveket tesznek le, amelyek kiterjednek a közlekedésre, a befektetéspolitikára és más területekre is.

A közös sajtótájékoztatón derültséget keltve azt mondta: nemcsak magyar miniszterelnökként, az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként, hanem "a horvát turisztikai hivatal első számú magyar ügynökeként" is érkezett Zágrábba.

Jadranka Kosor megköszönte Magyarország támogatását a horvát uniós csatlakozás folyamatában. Emlékeztetett arra, hogy Horvátország függetlenné válása óta élvezi Magyarország őszinte támogatását és barátságát, ami a NATO-csatlakozás folyamatában is megnyilvánult. A horvát kormányfő történelmi és stratégiai célnak nevezte az uniós csatlakozás elérését, ami szimbolikusan éppen Horvátország önállóvá válásának 20. évében valósulhat meg.

A gazdasági témákról folytatott tárgyalások kapcsán emlékeztetett arra, hogy a múlt év végén megvalósult a két ország közötti gáz- és elektromos vezetékek összekapcsolása. Ez és a most aláírt megállapodások "tovább erősítik országaink energetikai függetlenségét és biztonságát".

Jadranka Kosor szót ejtett a turizmusról, mint a horvát gazdaság nagyon fontos ágáról. Örvendetesnek nevezte, hogy az utolsó adatok szerint 2010-ben ismét nőtt a horvátországi magyar turisták száma, akik az előző évinél 5,5 százalékkal több éjszakát töltöttek az országban. Ennek kapcsán tett említést arról, hogy a két ország kisebbségi ügyeiről tárgyalva kifejtette: helyzetükkel különösen elégedettek.

A horvát miniszterelnök elmondta: Orbán Viktort meghívta április végére, a Vukovárban tartandó Duna-konferenciára és a júliusban Dubrovnikban sorra kerülő Croatia Summit konferenciára.

A közös sajtótájékoztatón egy kérdés kapcsán a Mol és az INA közötti kapcsolatról is szó volt, miután a Mol decemberi részvényvásárlási ajánlata ellenkező irányú részvényfelvásárlásokat váltott ki. Jadranka Kosor ennek kapcsán azt mondta: valóban voltak problémák, de ezeket sikerült megoldani. A horvát kormány tiszteletben tartja a piaci versenyt és a szabad piac törvényeit, s erről éppen hétfőn tárgyaltak a gazdasági miniszterrel együtt Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával is.

A felvetés kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott: ezek a viták a horvát-magyar kapcsolatok keretében "jó viták", mert rosszabb lenne, ha nem lennének együttműködések. Az energia és a nagy nemzeti cégek mindig érzékeny kérdések, de "a magam részéről nem fogom hagyni, hogy bármilyen konkrét üzleti vita kibillentsen bennünket" a stratégiai kapcsolatokból. "Rendíthetetlen nyugalommal fogadjuk a következő vitákról szóló híreket is, majd megoldjuk azokat is" - fogalmazott a magyar kormányfő.

 Lendvai Béla, az MTI különtudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!