Egyedülálló vetélkedő: fából hidat, négy óra alatt

Első alkalommal rendezték meg kedden a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskolában azt a megyei hídépítő versenyt, mely a Dunántúlon is egyedülállónak számít. A résztvevő csapatoknak azonos mennyiségű anyagból kellett minél stabilabb építményeket készíteniük.

Prófusz Péter

Az első alkalommal, ám a tervek szerint hagyományteremtő céllal megrendezett kreatív hídépítő versenyen összesen húsz középiskolásokból álló, háromfős csapat vett részt. A kis hídépítő mesterek a megyeszékhely mellett  Sárvárról, Körmendről, Celldömölkről, valamint Szentgotthárdról érkeztek.

- A verseny ötlete már tavaly körvonalazódott bennünk - mondja Tóth Árpád faipari mérnök, aki a vetélkedő műszaki-szakmai részét szervezte. - Úgy véltük, mindenképp szükség van egy olyan vetélkedőre, amely nemcsak a megyében, hanem az egész Dunántúlon is egyedülállónak számít. -

- Örömmel látjuk, hogy a kreativitást igénylő, a manuális készségekre alapozó vetélkedő iránt nagy az érdeklődés  - mondja Forróné Czeglédi Judit, a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola igazgatója. - Egyértelműen hagyományteremtő szándékkal hoztuk tető alá a versenyt, továbbá azt szeretnénk, hogy a későbbiekben a jelenleginél is több csapatot, illetve iskolát fogadhassunk intézményünkben. -

- Úgy gondolom, a mai esemény is azt bizonyítja, hogy minden gyerek tehetséges valamiben, minden fiatalnak megvan a maga érdeklődési köre. A résztvevők egyébként szemmel láthatóan élvezték a verseny minden pillanatát, így nem is csoda, hogy a hidak több esetben a rendelkezésre álló négy és fél órás időhatáron belül készültek el. -

- Úgy látom, a fiatalok világképe némileg megváltozott, most már nem köti le őket annyira a számítógép, illetve egy-egy közösségi oldal - válaszolja a verseny népszerűségének miértjét firtató kérdésünkre Farkas Attila, a Hefele iskola tanára, a verseny egyik szervezője. 

- Ez pedig számunkra arra kínál igazán jó lehetőséget, hogy olyan erőpróbák elé állítsuk a diákokat, melyek talán érdekesebbek egy matematika, vagy egy magyarversenynél. Nagyrészt  tízedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamos tanulók érkeztek. Eredetileg kis létszámú versenyt terveztünk, ám az elmúlt napokban annyian érdeklődtek, hogy több csapatot már nem is tudtunk fogadni. A versenyen egyébként minden trió azonos mennyiségű anyaggal, ugyanazon eszközökkel dolgozik. Az építmények elbírálásakor pedig a teherbíró-képesség   számít, és nem a látvány. -

- A fiataloknak 49 centiméter hosszú, 10 centiméter széles hidat kellett készíteniük - avat be a szakmai elvárásokba Tóth Árpád.  - A méretezésben plusz-mínusz öt milliméteres eltérést engedélyezünk. Az elkészített hidakat   terheléses tesztnek vetjük alá, ehhez azonban egy megadott méretű teherhordó alkatrészt is be kellett építeni a hidakba. -

A próba technikai megvalósításáról Tóth Árpád elmondja: a hidakat kétoldalt támasztják alá, s az építmények középen kapják majd a terhelést. Az a pályamunka lehet a győztes, amely a digitális mérő szerint a legnagyobb terhelésnek tud ellenállni.

A szervező kiemeli: a tesztet olyan orsós terhelőegységgel végezik, amiben egy erőmérő cella is van. A bükkfa hurkapálcából készített hidak szerkezete rugalmas, így az építmények a terhelés hatására inkább elhajlanak, ám azt valószínűleg egyik csapatnak sem kell megérnie, hogy lássa összeroppanni azt, amin négy és fél órán keresztül dolgozott.

Sarkadiné Gyetvai Zsuzsanna, a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola tanára osztályfőnökként kísérte el az intézmény csapatát. Mint mondja: a fiúk nagyon lelkesek, és teszik nekik a verseny hangulata is. A diákok már most készülnek a jövő évi folytatásra, hiszen akkor már több tapasztalattal vághatnak neki a versenynek. 

A tanárnő elmondja: látva a Hefele által sikeresen lebonyolított vetélkedőt, elgondolkodott azon, hogy a Puskás iskola is szervezhetne egy hasonló, szakmai versenyt. Sarkadiné Gyetvai Zsuzsanna azt is kiemeli, hogy kísérőként sem unatkozott a vetélkedő alatt, ugyanis érdekes  előadásokat hallgathatott meg, például a fajátékok készségfejlesztésben való alkalmazásáról, illetve a hidak történetéről.

A versenyt végül a szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola csapata (Fczáll Adrián, Horváth Dávid, Mákos István) nyerte, megelőzve a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium (Mosolits Ádám, Kovács Adrián, Cebe Olivér), illetve a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium (Szombathelyi Kitti, Németh Dávid, Böröndy Kristóf) trióját.

Végezetül egy fontos információ: Tóth Árpád elmondja, hogy a tervek szerint jövőre már Győr-Moson-Sopron megyéből is érkeznek csapatok, ezen kívül  távlati cél egy ismert, és  elismert regionális vetélkedő megszervezése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!