Romagyilkosságok: Csontos nem akart beszélni titkosszolgálati kapcsolatairól

A tárgyalás elhalasztását kérte vallomása közben Csontos István negyedrendű vádlott a romagyilkosságok büntetőperében szerdán a Pest Megyei Bíróságon. A bíró ezt követően elnapolta a tárgyalást.

MTI

Csontos István, amikor az őt társai részéről ért fenyegetésekről faggatták, előbb annyit mondott, hogy befejezte a vallomástételt, majd a bíró által elrendelt tízperces szünetet követően azt közölte: a következő, pénteki tárgyaláson folytatja vallomását. Ezután rendelte el a bíró a szerdai, a büntetőperben tartott második tárgyalás elnapolását.
   
Vádlott-társai arról kérdezték Csontost a tárgyaláson, hogy miféle fenyegetésekről beszél, mire a negyedrendű vádlott példaként elmondta: egyszer fényes nappal közölték vele társai, hogy túlságosan befolyásolja őt volt menyasszonya, "ki kellene lőni". Csontos szerint társai féltek, hogy lebuknak, valós fenyegetés érte őt és családját is a többiek részéről. Ekkor a bíró figyelmeztette arra: vádlotti védekezésének egyetlen korlátja, hogy mást hamisan bűncselekménnyel nem vádolhat meg.
   
Amikor pedig a szerződéses katonaként a katonai titkosszolgálattal fenntartott kapcsolatáról faggatták Csontost, illetve azt kérdezték, beszélt-e vádlott-társairól elfogásáig a Katonai Biztonsági Hivatalnak, a negyedrendű vádlott megtagadta a válaszadást.
   
Arra a kérdésre, honnan tudta, illetve miért állította, hogy vádlott-társai rasszisták, Csontos példaként elmondta, hogy egyikük-másikuk horogkeresztes, illetve Adolf Hitlert ábrázoló pólókban járt.
   
A negyedrendű vádlott hangsúlyozta: nem ért egyet a vádiratnak azzal a kijelentésével, miszerint azonosult társai nézeteivel, mert ő nem náci, nem rasszista, csak általában a bűzözéssel voltak problémái, és ő nem is értette, mit akarnak elérni társai azzal, hogy ártatlan embereket lőnek le.
   
Pető Zsolt harmadrendű vádlott kikérte magának, hogy horogkeresztes vagy "hitleres" pólókat hordott volna. Mint mondta, ő csupán Nagy-Magyarországot ábrázoló felsőket viselt, bár az igaz, hogy sok évvel ezelőtt tagja volt a Keleti Arcvonal elnevezésű szervezetnek.
   
Az ügyészség négy embert vádol ötszörösen minősülő emberöléssel a két-három évvel ezelőtti, romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt. A vádbeli cselekményekért a törvény szerint tényleges életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!