Tűz Kistarcsán: egy napig égett az üzem

Közel egynapos erőfeszítés után kedd estére sikerült eloltani a kistarcsai műanyag-feldolgozó üzemben keletkezett tüzet - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel.

MTI

Petróczi Tímea elmondta, hogy éjszakára már csak egy gödöllői tűzoltó raj marad a helyszínen.
   
A gödöllői, szentendrei, monori és fővárosi tűzoltók 70 fős csapata egy tucat jármű és különböző speciális eszközök segítségével oltotta el az üzem raktárában hétfő este 8 órakor fellobbant és a tetőszerkezetre is átterjedt tüzet. A munkát nehezítette, hogy kedden  beomlott a födém, így nemcsak a tűzzel, hanem a törmelékkel is meg kellett küzdeniük. Végül mindhárom tűzgócot felszámolták; délután fél ötkor hármas kiemelt, majd 6 órakor egyes fokozatra minősítették vissza a védekezési készültséget.
   
A folyamatosan, illetve váltásban dolgozó tűzoltók közül már csak egy gödöllői raj maradt a csarnoknál, hogy felügyelje a parázslást, s szükség esetén megakadályozza a „visszagyulladást”. A tűz keletkezésének okát a Pest megyei katasztrófavédelem segítségével a váci tűzoltók vizsgálják – közölte az OKF szóvivője.
   
Az összehangolt mentési akcióban részt vettek a katasztrófavédelem speciális csoportjának tagjai is, akik műszerekkel mérték a levegő szennyezettségét, mert félő volt, hogy a műanyag égése során mérges gázok kerülhetnek a szabadba. Szerencsére ez nem történt meg, a környező településen élők közül senkit sem kellett kitelepíteni és sérülésről sem érkezett hír.

Az első hírek

Kedd reggelig nem tudták megfékezni a hétfő este nyolc óra óta egy kistarcsai műanyag-feldolgozó üzem raktárában tomboló tüzet.

Hétfő este 10 órakor a legmagasabb, ötös, kiemelt fokozatot rendelték el, és hetvenre emelték a lángokkal küzdő tűzoltók számát. A gödöllői, szentendrei és fővárosi egységekhez éjjel monori tűzoltók is csatlakoztak.

Jelenleg nyolc habosított sugárral és két hab-vízágyúval próbálják megfékezni a három nagyobb gócban égő tüzet- mondta Petróczi Tímea, az országos katasztrófavédelem szóvivője.

A helyszínen tartózkodnak a katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítő csoportjának munkatársai is, akik folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét, felmerült ugyanis a veszélye annak, hogy egészségre káros gázok juthatnak ki a tűzből, de egyelőre nincs mitől tartaniuk a környéken élőknek - hangsúlyozta a szóvivő.

A lakott területtől ötszáz méterre lévő, ötezer négyzetméter alapterületű raktár hétfő este nyolc óra körül gyulladt ki. Eleinte csupán negyven-ötven, nem sokkal később már négyszáz négyzetméteren égtek a feldolgozásra váró műanyag termékek, és a lángok átterjedtek a tetőre is.

A füstfelhő nagy magasságban Kerepes, Nagytarcsa és a főváros XVI. kerülete felé száll, de továbbra sem veszélyezteti a lakosságot és a kistarcsai megyei kórházat sem. Sérülésről változatlanul nincs hír  – közölte Petróczi Tímea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!