Utazás Kiállítás 2011: tavaszváró napok a Nyugat-Dunántúli régióban

A magyar turizmusban hagyományosan az Utazás kiállítással kezdődik az éves szezon. Ezúttal az előző napi hóesés adta meg hozzá az alaphangot. Ám mégsem a hóakadályok, hanem inkább a fővárosi forgalmi dugók miatt csúszott a hivatalos megnyitó.

Erős D. Zoltán

A hivatalos megnyitó időpontjában az egyik díszvendég,Győr polgármesterének az autója még a Keleti-pályaudvar környékén araszolt a forgalmi dugóban. Ez is azt mutatta, hogy sokan igyekeznek a kiállításra. Csakúgy a vásárközpont előcsarnoka is, amely nyitáskor már tele volt bebocsátásra várókkal.

Az idén már harmincnegyedik alkommal rendezték meg az Utazás Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítást a Budapesti Vásárközpontban. A csütörtökön kezdődött és vasárnap este záruló rendezvényen 32 ország 600 kiállítója mutatkozik be az utazás és a hozzá kapcsolódó kiállításokon.

A hivatalos megnyitón Szatmáry Kristóf  turizmusért is felelős belgazdasági államtitkár arról beszélt, hogy a kormány stratégiai ágazatnak tekinti a turizmust, nemcsak azért, mert sok munkahelyet teremt, hanem azért is, mert a külföld számára az ágazaton keresztül lehet bemutatni az ország jó adottságait, sokszínűségét. Elmondta, hogy számos intézkedést tervez a kabinet az ágazat javítása érdekében. Ezek közül megemlítette az Új Széchenyi Terv ide kapcsolódó pályázatait, a bevezetés előtt álló Széchenyi Pihenőkártyát, s a tervek szerint az esztendő második felében elkészül a turizmustörvény.

Az idén India a külföldi, Győr a belföldi díszvendég, s a kiemelt téma az egészségturizmus. Gauri Shankar Gupta,  India nagykövete és az időközben megérkezett Borkai Zsolt, Győr polgármestere is köszöntötte a közönséget, s invitálta meg őket egy ország, illetve városlátogatásra.

A megnyitón adta át Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a Magyar Turizmus Minőségi Díjat, amelyet tavaly kilenc szálloda és négy étterem nyert el első alkalommal, tizennyolc szálloda és három étterem pedig már második alkalommal pályázott sikeresen a díj meghosszabbítására.

A kitüntettek között két vasi szálloda van a sárvári Spirit Hotel Thermál Spa, valamint másodízben nyerte el a díjat a Danubius Health Spa Resort Bük. Amíg korábban külön-külön pavilonban mutatkoztak be a hazai és a külföldi kiállítók, addig most egyben.

Igencsak visszafogottra sikeredett néhány ország, így Olaszország és Spanyolország bemutatkozása, miközben a szomszédaink közül Szlovákia, Szlovénia és Szerbia is rendesen ráerősített. Csakúgy Románia, ahonnan a központi stand mellett vannak székelyföldi kiállítók, de még a határ menti Bihor megye is számít magyar turistákra. Elvétve, de lehet találkozni egyiptomi és tunéziai ajánlatokkal is. A jelek szerint Törökország és Görögország igyekszik betölteni azt az űrt, amely az észak-afrikai helyzet miatt a magyar kiutazó turizmusban is kialakult.

Miután az idei kiállítás kiemelt témája az egészségturizmus, ezért az eseményen központi szerep jutott a gyógyfürdőknek. Ennek jegyében megyénk két meghatározó fürdővárosa, Bük és Sárvár önálló standon is bemutatkozik, csakúgy a megyeszékhely és Kőszeg. A nyugat-dunántúli régió standján is jelentős számban vannak vasi kiállítók.

A Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága az idén több mint négyszáz négyzetméteres standján az érdeklődők áttekintést kaphatnak a térség turisztikai kínálatáról. A társkiállítók között vannak a falusi turizmus szövetségek, a kereskedelmi és iparkamarák, a tourinform irodák, vasi, zalai és Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozások, valamint városok is.

Külön attrakciókkal készültek a sárváriak. Nagy érdeklődés kísérte a nyitónapon a város bemutatkozó sajtótájékoztatóját, valamint az átlagos magyar turistacsalád élő szobrának a leleplezését. Megállásra késztette a nézelődőket Kátai Zoltán lantművész műsora is. A büki standon folyamatos volt a sorbanállás a masszászbemutatónál.

A kőszegiek az Alpokalja hangulatát vitték el a fővárosba, míg a szombathelyi standon a város turisztikai házigazdája, az Agora kínálatában megtalálható a Szent Márton nemzetközi kulturális útvonal, valamint a város régi-új attrakciója, az Iseum Savarense-t bemutató kiadvány.

- Nyugat-Dunántúl számára mind a belföldi, mind a külföldi forgalom tekintetében sikeres volt az elmúlt esztendő  - állapította meg a régiós standon Tama István, a Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság vezetője.

- Ebben szerepe volt annak, hogy erőteljesebben koncentrálunk a tavaszi és a téli időszakokra. Ezekben az időszakokban tudtunk pluszvendégekhez jutni. Ami a 2010-es esztendő sikere volt: visszatérőben vannak az üzleti utazások, konferenciák. Mindezekre szeretnénk az idén még ráerősíteni. Ezt célozza az Utazás kiállításon való bemutatkozásunk is. A legnagyobb kiállítók egyike vagyunk, s véleményem szerint Vas megye is kellő súllyal van jelen az eseményen. Az idei kiállításra egy tavaszi akciós csomaggal készültünk: Sándor, József és Benedek napján további extrakedvezményeket kaphatnak a régióba látogatók. Itt már figyelembe vesszük azt a körülményt, hogy erőteljesen lerövidült az idők az utazás kiválasztása és annak időpontja között. Így ez a mostani időpont éppen alkalmas a tavaszváró napokra, az ajánlatok megtételére. Úgy gondolom, hogy ez a kiállítás a nyár elejéig szóló utazási döntések meghozatalához adhat segítséget. -

Nyugat-Dunántúl vendégforgalmában egyértelműen tetten érhető  a repülős utazások rovására  az autós üdülések előtérbe kerülése. A külföldiek jórészt a szomszédos országokból, míg a belföldi vendégek leginkább a fővárosból és a Dunántúlról érkeztek. Várhataóan ez a folyamat folytatódik az idén is.

Az Utazás kiállítással egy időben rendezik meg  nyolcvan hajóval  a Boatshow-t, valamint a Karaván Szalont, Magyarország egyetlen lakókocsi és lakóautó bemutatóját. Ennek közvetlen szomszédságában látható a Himalája expo. Ezen a hétvégén a vízi és négykerekű járművek barátai mellett drótszamarasoknak is kínál érdekességeket vásárközpont. A Bringaexpo is vasárnap estig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!