Via Savaria: Szent Márton lábnyomai Szombathelyen

Sajtótájékoztatóval egybekötött projektegyeztetőt tartottak a VIA SAVARIA – Szent Márton projekt gazdái ma az AGORA központban. A megbeszélés nem titkolt célja az volt, hogy a sajtónyilvánosság bevonásával Szombathely lakosságát is tájékoztassák a Szent Márton projekt jelenlegi helyzetéről, az eddig megvalósult és a még kivitelezésre váró tevékenységekről.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Egyre népszerűbbek a zarándokutak mind Magyarországon, mind Európában. Nem kivétel ez alól a Szent Márton kulturális útvonal sem. Az újonnan létrehozott zarándokutak szervezőinek mindegyike keresi vele a kapcsolatot, sokan jönnek tapasztalatcserére – hallhattuk Orbán Róberttől, a projekt szakértőjétől.

A jelenleg futó, három éves Via Savaria projekt előzményeiről Grünwald Stefánia, az AGORA projektmenedzsere beszélt. Kronológiai sorrendben, 2003-óta ez a hatodik nemzetközi  pályázat amiből a Szent Márton  tematika és  a kulturális útvonal kinőtt. A tevékenységek, igazodva a korábbi pályázati felhívásokhoz – blokkokban valósultak meg, a fejlesztési irányokat mindig meghatározta valamilyen módon a lehívható támogatás, illetve a támogató elképzelése. Eddig összességében 75 millió pályázati forrást fordíthattunk a fejlesztésekre, marketingre.

Most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy 2012. októberéig biztosított a további fejlesztés forrása a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program jóvoltából.

A projektpartnerek beszámolóiból megtudhattuk, hogy a Martineum Felnőttképző Akadémia területén új Szent Márton „témaparkot” hoznak létre, ami egyúttal a déli útvonal fogadókapuja lesz. Itt elsősorban az egykori városfalon kívül talált ókori leleteket mutatják be. A tematikus park elemei között az ókori Savaria városmakettjét, az egykori temetkezési szokásokat, az antik Teátrumot – mint szórakoztató funkciót, a területen jellemző kézműves tevékenységeket - cserépégetést, bronzöntést, fazekasságot, a Sylvanus kultuszt, a földművességet, a Szent Mártonhoz köthető szőlőművelés eredetét mutatják be- tudtuk meg Nagy Zsolt igazgató előadásából.

Katona Éva, Szombathely város projektelemeinek gazdája elmondta, hogy gondozásukban a Martineumtól a Szt Márton plébániáig Szombathelyen belül épül ki a Szent Márton tematikus útvonal, melyet iparművészeti alkotások és bronz lépőkövek jelölnek majd.

Az útvonal állomásai: Martineum, Óperint utca, Mindszenty tér, Fő tér, Savaria tér, Savaria Múzeum parkja, Szent Márton plébánia. Ezen túl a Szent Márton temető kerítését rekonstruálják, és elkészítik 6 neves család síremléke felújításához szükséges tervezési dokumentációt.  A felújításokat esetleg későbbi pályázati forrásokból tudják megvalósítani.

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársa, Handler András tájékoztatása szerint a múzeum a Romkertben mosdó és vizesblokk kialakítására pályázott, ami el is készült. Az épületben pihető és foglalkoztató hely is készült, ahol rendhagyó órákat, bemutatókat szerveznek majd. Május végére tervezik a hivatalos átadást.

Grünwald Stefánia szerint az AGORA projektelemei azok, amelyek nem pontszerű beruházások, hanem valóban határon átnyúló hatással bírnak. Ez a pályázat elbírálása során döntő tényezőként nyomott a latba. Sok a teendőjük a szlovén vezető partnerrel közösen: részt vesznek az útvonal menti turisztikai attrakciók összegyűjtésében és a közös, gyalogos túraútvonal magyarországi szakaszának infrastrukturális fejlesztésében is. Ennek keretében nyolc esőbeállót-pihenőhelyet alakítanak kis,12 db térképes információs táblát helyeznek el a Szombathelytől Kercaszomorig húzódó szakaszon.  A 400 km-es túraútvonalat térképes útikönyvben mutatják be 4 nyelven – a szlovén partnerrel közösen, továbbá ajándéktárgyakat, emléklapokat készíttetnek az útvonalat végig járók számára.

Nádasd polgármestere, Karvalits Zoltán ismertette, hogy települése az országos kék-túra útvonala és több zarándokút mellett fekszik, áthalad rajta a Szent Márton gyalogos túraútvonal is, azért az útvonal helyi szakaszának felújítását tervezik. Emellett elkészülnek egy ókori „Manzio” építészeti tervei is, amit később kívánnak megvalósítani.

A projektgazdák mellett a civil szektor képviselői is beszámolhattak a Szent Márton tematika népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenységükről. Különös figyelemmel készülnek 2016-ra, ami a Szent Márton herma hazahozatalának 100 éves, és Szent Márton születésének 1700 éves jubileuma. Gyalogos túrákat, kulturális programokat szerveznek, évek óta részesei a Savaria Karneválnak és a Szent Márton hétnek. Előkészületben van a Szt Márton települések találkozójának megszervezése, amit a jubileumi évben lenne célszerű megszervezni- tájékoztatatta az érdeklődőket   a Martinus Egyesület titkára, Kőszegfalviné Pajor Klára.

A beruházások tehát folyamatban vannak, a nyugodt felszín alatt szorgos munka zajlik. Az igazán látványos átadókra várhatóan 2011 novemberében,  a Szent Márton ünnep keretében kerül majd sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!