M86-os: készülnek a tervek a déli szakasz korszerűsítésére

A tervek szerint Szombathelytől délre felújítják, helyenként szélesítik a 86-os út burkolatát, valamint két elkerülő út épül a több mint 50 kilométer hosszú útszakaszon.

Erős D. Zoltán

A Nemzeti  Infrastruktúra Fejlesztő  Zrt. (NIF Zrt.) legújabb tájékoztatása szerint  folyamatban van a 86-os főút Zalalövő és Szombathely közötti szakaszának megújítása. 2013-ig elkészül a Balogunyom, Egyházasrádóc,  valamint a Nádasd és Zalalövő elkerülő szakaszainak megépítéséhez szükséges tervek.

A tervek szerint a pályafelújítás során több helyen is előzési sávokat építenek ki, azaz kétszer két sávosra bővíthetik az utat. A Körmend-Szombathely szakaszon a vadvédő kerítést is létesítenek. Az elkerülő utak tervezésénél a mezőgazdasági utak csatlakozásait is figyelembe veszik.

Egyes szakaszokon már folyik a kivitelezéshez szükséges területek megszerzése, valamint az érintett szántók és erdőterületek művelésből történő kivonása, s elkészült az engedélyezési tervdokumentáció is.

A Vas és Zala megye határa és Egyházasrádóc közötti szakasz esetében a 86. számú főút korszerűsítésére a jogerős építési engedélyek, a közműengedélyek, valamint  a kiviteli tervek is rendelkezésre állnak. Az előkészítési szakasz várhatóan 2013-ra zárul le.

A beruházással a térség forgalmi helyzete számottevően javul, gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés a nagy forgalmú 86-os főúton, mondta Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője. Az elkerülő szakaszok megépítésével több település is megszabadul a jelentős átmenő forgalomtól, s jelentősen  javul a térség tőkevonzó képessége is.

A beruházások előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 4,1 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!