Szombathelyi közgyűlés: új vezetők, gyermekvédelem, bérkompenzáció

Vörös Borsodi Csilla lett a most létrehozott Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-t ügyvezetője, míg az Iseum intézményvezetőjévé Csapláros Andreát választották. A csütörtöki szombathelyi közgyűlés döntései, utózöngéi.

Prófusz Péter

- A szombathelyi közgyűlés rendezte a képviselői keretekkel kapcsolatos vitát - kezdett bele a csütörtöki ülés érdemi döntéseinek ismertetésébe a pénteki sajtótájékoztatón Molnár Miklós alpolgármester. 

- A kérdést hosszabb távú megoldással kell rendezni, ezért a jövő évi költségvetésnél már a célzott iránynak megfelelően készítjük  az előterjesztést. A fejlesztési keretek a választókerületekhez kapcsolódnának - folytatta Molnár Miklós.

Az alpolgármester elmondta: a képviselői keretekkel korábban is sok probléma volt, a képviselők gyakran a decemberi városfejlesztési bizottsági ülésen tettek javaslatokat ezek felhasználására, sőt, az is előfordult, hogy a keretek 25-30 százalékát fel sem használták. Ez sokat elmond az adott képviselők munkájáról, jegyezte meg Molnár Miklós.

Marton Zsolt alpolgármester megjegyezte: a közgyűlés jóváhagyta a megyei önkormányzat és a város közötti egyeztető bizottságon  elfogadott, s a megye által már szentesített gyermekvédelmi ellátási szerződést, melyből korábban peres ügy is volt. A feleknek azonban sikerült megegyezni, így  hosszú távú szerződésben biztosítják a megye által fenntartott intézményekben élő szombathelyi gyerekek ellátását.
 
- A közgyűlés létrehozta a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-t, melynek társasági szerződését pénteken reggel írtuk alá a testvérvárosi egyesülettel, és a szombathelyi kistérséggel - emelte ki Lazáry Viktor alpolgármester.

A megyeszékhely 85 százalékban lett alapító tulajdonosa a kft.-nek. A társaság rövid távú célja: a turisztikai desztináció menedzsment szervezetek támogatására kiírt pályázathoz szükséges regisztrációs szám megszerzése, hogy ezen a pályázaton később indulni tudjon. A cég ügyvezetője Vörös Borsodi Csilla, a szentgotthárdi fürdő korábbi értékesítési és marketing igazgató-helyettese lett.

Zárt ülésen Csapláros Andreát választották az Iseum intézményvezetőjévé.

Lazáry Viktor elmondta még: a közgyűlés döntött a Szent Gellért utca és a Rumi út közötti kerékpárút pályázatának előkészítéséről, és későbbi benyújtásáról. Szintén határoztak a Szombathely-Sé és a Szombathely-Táplánszentkereszt közötti kerékpárutak tervezéséről, így később ezekre is pályázhatnak.

Az MSZP-SZTKE frakció sajtótájékoztatóján dr. Czeglédy Csaba elmondta: a párt felkérte két országgyűlési képviselőjét, dr. Neményt Andrást és dr. Ipkovich Györgyöt, hogy a távhővel kapcsolatos kormányzati intézkedések miatt jogszabálymódosítást nyújtson be. A frakcióvezető szerint a kötelező áramátvétel megszűnése problémát jelent a szombathelyi távhőnek, ugyanis így kiesik a városban előállított áram eladásából származó bevétel, mellyel eddig kompenzálni tudták a távhődíjakat. A megyeszékhelyen ezért volt eddig az országosnál kevesebb a távhő tarifája, jegyezte meg a képviselő. Dr. Czeglédy Csaba úgy látja, a kormányzati intézkedések közel 200 millió forint terhet raknak a távhő vállára.

Az MSZP-SZTKE frakció március 16-án levélben jelezte dr. Puskás Tivadar polgármesternek, hogy az önkormányzati cégeknél, intézményeknél dolgozók között többen is vannak, akik az új adórendszer miatt január 1-től kevesebbet keresnek. A polgármester ígéretet tett a szocialistáknak: az áprilisi közgyűlésig felmérik,  pontosan hány emberről van szó, majd ezt követően megteszik a szükséges lépéseket az érintettek bérkompenzációjának biztosítására. A képviselő üdvözölte: a közgyűlés megszavazta, hogy áprilisban tárgyaljanak az önkormányzati versenyszabályzat módosításá, illetve az önkormányzati cégek, intézmények közvetlen, képviselők általi ellenőrzésének lehetőségéről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!