Eurovíziós Dalfesztivál: Wolf Kati bejutott a döntőbe (videó)

Wolf Kati bejutott az 56. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. Az énekesnő Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Geszti Péter Szerelem, miért múlsz? (What About My Dreams) című dalát adta elő a düsseldorfi fesztivál kedden este megrendezett első elődöntőjében.

MTI

A "popzene Európa-bajnokságán" 43 nemzet vesz részt. Németország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Királyság énekesének biztos helye van a május 14-i döntőben. A versenynek két elődöntője van, a május 10-i és május 12-i. Az elsőről  Wolf Kati mellett Szerbia, Litvánia, Görögország, Azerbajdzsán, Grúzia, Svájc, Finnország, Oroszország és Írország versenyzői kerültek a döntőbe.
   

Wolf Kati tizenötödik előadóként lépett színpadra Düsseldorfban. Hangja mellett élénk kék, rövid ruhája, s a produkcióját övező fénytechnika is bűvölte a nézőket. A minden mesterkéltséget nélkülőző produkciót 3 táncművész - Makár István, Szentirmai Zsolt és Kiss Ernő - két háttérénekes Jármai Edit és Ambrus Rita segítette, a boxban többek között a zeneszerzők, Rakonczai Viktor és Rácz Gergő izgult. A koreográfiát Papp Tímea táncművész tervezte az előadáshoz.

A műsor német házigazdái a pontszámok alapján kialakult sorrendet nem fedték fel, hogy az ne befolyásolja majd a döntőt.
   
A versenyszabályok szerint a fellépők a pontszámaik felét a zsűritől kapják, a másik felét pedig a nézők szavazatai alapján szerzik, de az egyes országok szavazói nem voksolhatnak a saját fellépőjükre. Idén a műsor kezdetétől lehetett szavazni telefonon vagy esemesben.
 

Wolf Kati a nyertesek sajtókonferenciáján - videó




Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a versenyt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szervezi. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben indult kanadai Céline Dion.

Magyarország utoljára 2007-ben szerepelhetett a döntőben, akkor Rúzsa Magdi énekelt, és a 9. helyet érte el. Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar énekes először 1994-ben vett részt: Bayer Friderika Dublinban negyedik lett. 1999 és 2004 között nem volt magyar induló, Magyarország 2005-ben a NOX nevezésével "tért vissza" a versenybe. 2006-ban ismét magyar résztvevő nélkül zajlott a megmérettetés, 2007-ben Rúzsa Magdi a 9. helyen végzett. 2008-ban - vitatott körülmények között - nemzeti döntő keretében Csézy kapott lehetőséget a részvételre. Legutóbb 2009-ben - miután két énekes is visszamondta különböző okok miatt a jelöltséget - Ádok Zoltán képviselte Magyarországot Tánclépés című dalával, ám nem jutott a döntőbe.
  
A mostani elődöntőn 19 dal közül választottak ki 10-et a szombati versenyre, Wolf Kati olyan országok előadóit ejtette ki mint Törökország, Lengyelország, Portugália vagy a tavalyelőtti nyertes Norvégia.

Az idei, 56. Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezheti Németország és az NDR német közszolgálati televízió, mert tavaly Lena Meyer-Landrut győzött Satellite című dalával Oslóban.
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!