Hívogató Neckar: a németországi testvérjárásban várják a vasiakat

Vas megye és Neckar-Odenwald járás kapcsolatában meghatározó szerepe lehet a turizmusnak, derül ki a járási főnök szavaiból.

Erős D. Zoltán

- A Vas megyeieknek azért érdemes eljönnie Neckar-Odenwaldba, mert számos dolog összeköt bennünket, állítja dr. Achim Brötel  Neckar-Odenwald  járás főnöke. - Már a római időkben megvolt a kapcsolat, de a legújabb időkből elég csak a magyarországi németek visszatelepülését említeni. Vannak közös pontok a zenében és a kultúrában is szép számban, s két térség  turisztikai kínálata is jól kiegészíti egymást.  Neckar-Odenwald nagyon szép tájjal várja vendégeket, s ez bizonyos fokig harmonizál a vasi  adottságokkal is.  Ami még közös: Vas megyében és a német járásban is nagy szeretettel fogadják a vendégeket. -

Neckar-Odenwaldban kiemelt jelentősége  van a vallási turizmusnak, mondja a járási vezető. Ennek központja  Walldürn. A térségben százötven-kétszáz évvel ezelőtt az emberek rengeteg képet, oszlopot  állítottak fel, s ezek ma is nagyon szépek. Az  utak mentén, erdőkben, illetve erdők szélén láthatóak. Büszkék arra is, ami a föld alatt van. Ilyenek cseppkőbarlangjaik, amelyek részét képezik az  UNESCO Geoparknak.

A járásnak három nagy tájegysége van. Az egyik a Neckar folyó völgye, a másik az Odenwald, amely egy középhegység nagyon sok erdővel. A harmadik rész a járás keleti részén található, s egy nagyon termékeny vidék. A járás fő ütőere a Neckar. Ennek nagy jelentősége  van a víziszállításban is. Nagyon széles lehetőséget kínál a víziturizmushoz a folyó. Motorcsónakokat,  vitorlásokat, kis hajókat  is fogadnak a kiépített  kikötők, s egyre népszerűbb a kenuzás.  Ami egyelőre még hiányzik:  egy nagyobb tó, geológiai adottságok miatt azonban ennek a kialakítása nem egyszerű feladat.

Ami a járás turizmusát illeti: leginkább a középkorúak, illetve az idősebbek körében kedvelt úticél a vidék.  Elsősorban azok látogatnak Neckar-Odenwaldba, akik  élvezni szeretnék a jó levegőt, a szép tájakat, a finom ételeket. Természetesen mindehhez  társulnak a természetben tett gyalogos és a kerékpáros túrák is. Fejlesztik az egészségturizmust, a cukorbetegek kívánnak speciális  speciális szolgáltatásokat kínálni, bevonva ebbe a térség egészségügyi  vendéglátó szakembereit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!