Katonai parádé és védelmi konzultáció Szombathelyen

Határmenti találkozón konzultált pénteken Ausztria és Magyarország védelmi minisztere. Aktuális kérdéseket vitattak meg Szombathelyen.

Prófusz Péter

Ausztria és Magyarország miniszterei találkoztak pénteken a vasi megyeszékhelyen. Norbert Darabos osztrák védelmi és sportminisztert Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke katonai tiszteletadás kíséretében fogadta a Fő téri Szentháromság-szobornál fél tízkor.

A szomszédos országok honvédelmi tárcavezetői ezt követően a megyeházán négyszemközti tárgyaláson, majd egy plenáris ülésen vettek részt, ahol az aktuális biztonságpolitikai kérdéseket, a magyar soros elnökség programját, a közép-európai együttműködés lehetőségeit, és a kétoldalú katonai kapcsolatokat tekintették át.

Az egyeztetéseket követő sajtótájékoztatón Norbert Darabos elmondta: az Európai Unióban Magyarország megbízható katonai partner. Majd hozzátette: a két ország kapcsolatára a mennyiség és a minőség egyaránt jellemző, ennek jó példája a katonai felsőoktatásban mutatott partnerség, hiszen a bécsújhelyi akadémián 2008 óta adnak lehetőséget a magyar műszaki tisztek szakmai gyakorlatára. 

A  felek tájékoztatták egymást az unió boszniai műveletében végzett tevékenységükről is. A két ország hadserege  jelentős létszámú kontingenst állomásoztat a Nyugat-Balkánon, és a miniszterek  véleménye szerint a térség stabilitása Ausztria és Magyarország számára is egyaránt fontos.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a tárgyalásokat értékelve elmondta: partnerével áttekintették a magyar EU elnökség egyik fő biztonságpolitikai prioritásának, a védelmi képességek csoportosításának és megosztásának lehetőségét. 

Magyarország három konkrét területen ajánlja fel meglévő képességeit. A miniszter elmondta: a légi rendészeti tevékenységet a magyar légierő 14 Gripen vadászgépe hajtaná végre. Hende Csaba hozzátette: a rögtönzött robbanóeszközök elleni védelemmel kapcsolatosan Szentendrén világszínvonalú központot alakítottak ki. Az egészségügyi támogatásban pedig 800 honvéd orvos vehet részt, akik a világ bármely pontján képesek segítséget nyújtani a katonáknak, valamint a civil lakosság tagjainak egyaránt.

Közös kiképzések, katonai gyakorlatok

- Hende Csaba köszönetét fejezte ki kollégájának, hogy nyugati szomszédunk a tavaly októberi kolontári vörösiszap-katasztrófa idején öt katonai katasztrófa-elhárítási szakértővel segítette a magyarok munkáját.

- A két ország honvédelmi tárcavezetői egyetértettek abban, hogy partnerkapcsolatukat a jövőben a közös kiképzésekre, illetve a katonai gyakorlatokra is kiterjeszthetik.

- Magyarország 1999. március 12-én lett a NATO teljes jogú tagja. A csatlakozásról kiírt népszavazáson a megjelentek 85 százaléka voksolt a tagság mellett. Ausztria viszont nem tagja a NATO-nak, Svájccal egyetemben nemzetközi jogi értelemben semleges országnak számít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!