A két Sanyié a Trója Kupa a halászléfőző versenyen

Nyolc kondérban főtt a halászlé a Téglagyári tó partján szombaton. A 16. megyei halászléfőző-versenyt Tokorcsról költöztették át a kemenesaljai kisvárosba, Celldömölkre. A legízletesebb étket a SaSa nevű csapat prezentálta, az övüké lett a Trója Kupa.

Simon Erzsébet


- Sanyííííí, hoztad a formádat! – harsant a Téglagyári tóhoz tartozó kisebb állóvíz partján, amikor Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök kihirdette a halászléfőző-verseny végeredményét. Az nem derült ki, hogy az illető pontosan melyik Sanyit dicsérte, hiszen a győztes csapat mindkét tagját így hívják. Horváth Sándor és Péter Sándor főzte ugyanis a zsűri szerint a legízletesebb bográcsétket. Kovács Ferenc nyolc tálkát kanalazott végig, közben kommentált is: ennek itt szép a színe, az ott jó sűrű, amaz mint a májgaluskaleves, ebbe megszaladt a só, emez odakozmált, jaj, ennek meg vaníliás cukor íze van!


- Az a jó halászlé – magyarázta az elnök -, amelyik harsány piros színű, kellően sűrű, a hal és a paprika íze dominál, egyéb fűszer – bár kell még bele ez-az - nem érződik ki belőle. Bográcsban főzni nem egyszerű, hamar el lehet rontani a benne lévőt. 

Nos, a dobogósok mind rutinos szakácsok, a két Sanyi mindössze egyszer hagyta ki a most 16. alkalommal megrendezett megyei versenyt. A másfél évtized alatt mindig előkelő helyen végeztek. Mindketten horgásznak, a Széki tóra járnak, ezúttal is ott fogtak előző nap négy szép pontyot, s egy-két kárászt, amiből aztán a zsűrinek legjobban tetsző színes-ízes halászlé kerekedett.

Kovács Ferenc mellett Majsa Szilárd is a SaSa nevű csapat főztjét favorizálta. Az étteremvezető fiatalember eredendően szakács, s az egyik rendezője a versenynek.

- A tokorcsi önkormányzat 15 éven át volt a házigazdája a megyei versenynek, idén kellő anyagi forrás híján lemondott a megrendezéséről. Mi felvállaltuk, s azt tervezzük, a jövőben is a Téglagyári tópart lesz a helyszín. Most ugyan kevesebben voltak, mint korábban, de a hangulatra nem így sem lehet panasz. Ezentúl a Trója Kupáért gyújtanak tüzet, s bográcsoznak a jelentkezők.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!