Felolvashow: meleg szív, hideg leves, jó könyv

Sok más mellett több helyszínes Felolvashow-val köszöntötte a 82. Ünnepi Könyvhét szombathelyi megnyitóját a NymE SEK könyvtára. A Cafe Frei is olvasópontként működött.

Ölbei Lívia

A felolvasásnak nagy hagyományai vannak Szombathelyen, elhangzott itt már egyvégtében Ottlik Géza kultuszregénye, Az iskola a határon; de arra is volt példa, hogy statéfaszerűen adták át egymásnak a széket a hozott anyagból dolgozó felolvasók.

Ezt a hagyományt erősíti tovább a SEK-könyvtár idei kezdeményezése. A Cafe Frei-ben éppen Feiszt György olvas fel, amikor betoppanunk  aki aztán megosztja velünk azt az ötletét is, hogy jövőre talán fel kellene olvasni az Ulyssest, bejárva a közben mindazokat a helyszíneket, amelyekhez a dublini Joyce-regénynek (újabb kultuszkönyv) köze van. Szombathely ebből se maradhatna ki, hiszen a regény egyik főszereplője, Leopold Bloom (amint azt már jól tudjuk) innen származik. Közben Tilcsik György levéltár-igazgató foglal helyet a Cafe Frei pódiumán a mikrofon mögött.

Elnézést kér, hogy  a felkéréstől eltérően  nem kortárs művet hozott, de nincs mit tenni: számára Cerouac az örök kortárs, úgyhogy a könyv, amelyből részleteket hallhatunk, az Úton. (Megint egy kultuszregény.) Közben a kedves és mosolygó könyvtárosok pogácsát kínálnak, fogadják-eligazítják a vendégeket. Károly Frigyes gimnázium-igazgató Jónás Tamás-novellát olvas  és ezzel a júniusi délutánba betörnek az élet rettenetes, halálosan pontosan megfogalmazott mélységei.

Aztán a rendkívül gazdag kortárs orosz irodalom egyik legizgalmasabb képviselője, Viktor Pelevin jut szóhoz a pódiumon. A Metamor Szent Könyve a fikció szerint azt a kéziratot tartalmazza, amelyet az A-Huli nevű rókalány (metamor) hagyott hátra. Azért választottuk éppen Pelevint, mert sokféle olvasót eltalálhat. A metamor-könyv sokat ad azoknak, akik szeretnek elmerülni a posztmodern játékosságban, az idézetvadászatban: a szerző nagy irodalmi és filozófiai apparátust mozgat.

De azok is élvezettel olvashatják, akik a mai orosz valóságra kíváncsiak: a történetben fontos szerepet kap pl. az olaj. Sőt: aki igazi szerelmi történetre vágyik, megkapja azt is. Talán ebben van Pelevin legnagyobb szemtelensége, A Metamor Szent Könyve, ha akarjuk, nem más, mint érzelmes, szép lányregény. (Két metamor szerelme: a rókalány beleszeret a farkasfiúba  és viszont.

A farkasember-mitológia nálunk sem ismeretlen, legutóbb talán a szintén kortárs Hamvai Kornél regényében, A prikolics utolsó életében jelent meg.) Az olvasópont természetesen önkéntes olvasókat is fogad. Vámos Istvánné következik, aki ízes, plasztikus Hamvas-szöveget olvas ízesen: a meleg szív és a hideg rántott leves összefüggéseiről. A gimnazista Haffner Kitty saját verseivel ül ki a pódiumra  olyan finomak és szépek, mint ő maga. És így tovább: a Cafe Frei pódiumán a délutánba hajlik a felolvasás.

A könyvhét első napján több olvasópont is működött a városban: a Berzsenyi könyvtárban, a Savaria Egyetemi Központban, az evangélikus templomban, a Weöres Sándor-szobornál  és a 2A autóbuszon. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!