Forrósodik a helyzet: pihenőidő mellett még ivóvíz is jár a dolgozóknak

Nagy hőség idején egyes munkakörökben fokozottan kell ügyelni a dolgozók testi épségére: a vonatkozó rendelet többek közt pihenőidőt és védőitalt követel meg számukra.

Kiss Tamás

A nagy meleg káros hatásai napszúrást, ájulást, hőkimerülést, hőgutát okozhatnak, másodlagosan pedig hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához. Az irodai dolgozók nagy részét persze klímaberendezések hűtik, s a gyárak jelentős része is megpróbálja a hőségtől megvédeni dolgozóit.

Szerkesztőségünknek telefonáló panaszosok szavaiból kiderül, ellenpélda is akad, ezzel együtt is elmondható azonban, hogy a rekkenő hőséget (értelemszerűen) a szabadtéren dolgozók szenvedik meg leginkább.

Márpedig a vonatkozó rendelet szerint a munkavégzéshez a hőség idején is megfelelő környezetet kell biztosítani. Munkaszervezéssel kell például elérni, hogy a munkavégzés során rendszeresen (óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perces) pihenőidő kerüljön beiktatásra.

Fontos, hogy a pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülő alkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a dolgozók.

A kinti és a benti munkavégzésnél ugyancsak előírás, hogy a folyadékveszteség pótlására a munkavállalók számára igény szerint, de legalább fél óránként legalább 14-16 Celsius fokra hűtött ivóvíz minőségű vizet kell biztosítani. Előbbieken túlmenően a hőkimerülés, hőguta megelőzését egyéb eljárásokkal (a tarkót takaró fejvédő használatával, könnyű, bő ruházatban történő munkavégzéssel, ahol azt a munka jellege megengedi, hideg vizes arc-, kézmosással történő hűsítő mosdással) kell biztosítani.

S, hogy betartják-e szabályokat a vasi munkáltatók? A Vas Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének munkavédelmi felügyelőségét megbízott igazgatóhelyettesként vezető Hafner Miklós szerint az elmúlt évek és az idei ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a megye munkáltatói a védőitalt és a pihenőidőt is biztosítják a munkavállalók számára. A nagy meleg beálltával a vonatkozó szabályok betartását a felügyelők minden egyes ellenőrzésüknél külön is megvizsgálják, ugyanígy a hozzájuk érkező panaszok valóságtartalmának is utánajárnak.

Hafner Miklós elárulta: az elmúlt napokban két bejelentést kaptak, intézkedniük azonban egyik esetben sem kellett, a munkáltatók ugyanis nem szegték meg a szabályokat. (A lapunk SMS-rovatában megjelent panasz valóságtartalmának kivizsgálása még nem ért véget, erről így még nem tudott érdemi információval szolgálni Hafner Miklós.)

A megbízott igazgatóhelyettestől ugyancsak megtudtuk, hogy a napokban több helyszínen az aratási munkák kapcsán is végeztek ellenőrzéseket, s kedvező tapasztalatokat szereztek. A modernebb kombájnok ugyanis eleve klímával felszereltek, a régebbi gépek vezetői pedig igény szerint tudtak pihenni az erdőszéli árnyékben, a védőitalt pedig akkumulátoros hűtőtáskában tartották hidegen.

A védőital és a pihenőidő biztosításának hiánya miatt sem az előző években, sem idén nem kellett bírságot kiszabnunk közölte Hafner Miklós, aki bízik abban, hogy mindez a nyár hátralévő heteiben sem változik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!