Rákóczi emlékhelyein: Vas megyében jártak a kerékpárosok

A Rákóczi szabadságharc emlékhelyeit keresik fel kerékpárosok Rodostótól Budapesteig, s azon túl. A hétvégén Vas megyében jártak, Kőszegen a temetőben koszorúztak is.

Némethy Mária

Rodostóból Budapestre. A táv 3100 kilométer, amit 25 nap alatt tesz meg az a kerékpáros emlékmenet, amely a Rákóczi szabadságharcot lezáró 300. éves szatmári béke apropóján járja az országot. Az emlékmenet  távját Hidvégi-Üstös Pál hosszútávsportoló, a program idejére Sárospatak Rákóczi Nagykövete teljesíti tandemen Szántó Sándor vak sportolóval.

Hozzájuk csatlakozik Takár Károly kárpátaljai ultrakerékpáros, Magyarországon Balázs Sándor nyugállományú  ezredes. Céljuk elsősorban nem sportteljesítmény, hanem II. Rákóczi Ferenc emlékének ápolása,  a nagyságos fejedelemhez köthető  emlékhelyek felkeresése és megkoszorúzása, csatlakozás a helyi megemlékezésekhez.
A menet a hétvégén elérte Vas megyét is. Győrváron és Körmenden jártak, majd vasárnap este Kőszegre érkeztek, ahonnan hétfő reggel karikáztak tovább.  

Győrváron 1706. november 6-7-én a dunántúli kuruc csapatok Bezerédj Imre brigadéros és Balogh Ádám  vezetésével arattak fényes győzelmet Hannibal Heister császári tábornok 4 ezer főnyi seregén. Sibrik Gábor alhadnagy hosszas üldözés után magát a tábornokot is elfogta.

Kőszeg a Rákóczi-szabadságharcban gyakran cserélt gazdát, lakói sokat szenvedtek a kuruc és a császári katonaságtól is, de a kurucok itt temették el Lehmann Gottfried kapitányt.  Ő 1701-ben segítette II. Rákóczi Ferenc szökését a bécsújhelyi börtönből, ezért a labancok  kivégezték.

Kőszegen vasárnap este fogadták a kerekező emlékmenetet a Fő téren, ahol Básthy Béla alpolgármester köszöntötte őket. Hétfő reggel a temetőben Gottfried Lehmann sírját koszorúzták meg. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!