A Hétrétország vasárnap estig várja a látogatókat

Hétrétország, a szerek és porták fesztiválja vasárnapig estig várja a látogatókat. Koncertekkel, kiállításokkal, nyitott portákkal és őrségi ízekkel. De mi is az a Hétrétország?

Nagy Ildikó

Egy fesztivál, amely nem akarja túlnőni önmagát. Egy fesztivál, amely éppen olyan, amilyennek 2002-ben megálmodták. Egy fesztivál, ahol a közönségnek (is) arca van.

 - Tegnap kellett volna jönni, a kincskeresésre - mondja Gaál Zsuzsanna, aki Hétrétország hatvan nyitott portájának egyikén, Szalafőn fogadja a vendégeket. 
 
- Egy házi áldást rejtettem el tegnap a sárga virágos bokor tövében. Azt kellet volna látni, hogy milyen lelkesen keresték a kincset a vendégek! Még a kecskénél is kutakodtak. Több mint hatvanan fordultak meg vasárnap a portán - meséli, majd a kemencéhez invitál, és friss  rozmaringos-szalonnás langallóval kínál.

Az asztalnál mosolygós asszony  mutatja a kislányoknak, hogyan kell tulipánt pingálni a falapra. A copfosok pedig szájtátva hallgatják az kalotaszegi Méráról érkezett Kelemen Annát, aki éppen arról mesél, hogy a tehéntúróval elkevert mésszel milyen szépen le lehet alapozni a festésre váró fát. Nusi néni kalotaszegi viseleteket készít, bútorokat fest és gyöngyöt fűz. Negyedik éve jön el Hétrétországba, hogy továbbadja, amit őseitől tanult. (Apropó, ősök: Nusi néni a lelkemre kötötte: feltétlenül írjam le, hogy Mille vezetéknevű nagytatája Burgenlandból került Erdélybe, hátha valaki jelentkezik a távoli rokonok közül.) Szóval Nusi néni fűz, fest és mesél, Zsuzsa langallót süt, és lassan megtelik a porta.

Igen, ez is Hétrétország. Összeszámolni is nehéz lenne, hányféle programot kínálnak egy héten keresztül Őriszentpéteren és a környező falvakban. Hétrétország mindenki számára rejteget különleges élményeket. Még Menyhárt Jenőnek, az Európa Kiadó frontemberének is, aki a hétfő esti koncert előtt belesóhajtott a mikrofonba: "Rám még sohasem esett eső színpadon." Az Európa Kiadó előzenekara ugyanis odafentről érkezett: a felhőszakadást mennydörgés, villámlás kísérte.

Természetől a java, művészetből a magva, nyitott porták, nyíltszívű emberek: ezt kínálja Hétrétország, egészen vasárnap estig. A Játékszínben szerdán este fél kilenckor a Neil Young Sétány lép fel: a dalokat Sülyi Péter magyar szövegével Huzella Péter, Jenei Szilveszter, Rátóti Zoltán és Tóth  István adják elő, vendégként közreműködik Hrutka róbert, Kalmus Felicián és Tompos Kátya. És jön Ferenczi Gyuri is, pénteken este, szombaton pedig Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalmozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!