Legkedveltebb üdülőhelyek 2011 - Rum: az Aranyháromszög egy csücske (7.)

Két éve a legkedveltebb fürdőhelyet, tavaly és idén is a falusi nyaralóhelyeket keressük. Apátistvánfalvával kezdtünk, s Vaskeresztessel fejezzük be. A turisták osztályzatai alapján dől el a sorrend, és egy különdíjat is kiadunk a portálunkon megtartott szavazás alapján. Aki nyer, védnöki táblával, és a büszke címmel gyarapodik. Ma Rum van soron.

Merklin Tímea

Rum-Zsennye-Rábatöttös hármas egységét nevezik Aranyháromszögnek, a környékbeli értelmiségi bele is vette egyesülete, programja nevébe. Ugye, hallottak már a Cicelle Aranyháromszög Kulturális és Művészeti Napokról? E csücsökben a 87-es főút találkozik itt a Sárvár Rábahídvég összekötő úttal. Ízléses környezetrendezésű körforgalmát  középen a szép kereszttel  azok is ismerik, akik csak áthajtanak a településen. Milyen élet van itt? - kérdezzük a polgármestert, Németh Lászlót.

-  1200 fős a törzslakosság, nyáron, ősszel jönnek-mennek a vendégek. A 150 hétvégi ház egy kis üdülőfalut alkot a községen belül. Azon kívül is van idegenforgalom, hiszen a falun belül is megvásároltak 15-16 házat a külföldiek - tudjuk meg. - 15 éven belül volt a nagy vásárlások ideje, a fiataloknak akkor nehezebb volt lakást venni, mert a külföldiek felverték az árakat. Az önkormányzat ezen úgy próbált segíteni, hogy az új lakótelkeket mindössze kétszázezer forintért adták akkoriban. Rumot választották a környékről azok a fiatalok, akik úgy gondolkodtak, abba a faluba mennek, ahol óvoda, iskola, orvos, gyógyszertár van.

- Nálunk nem fogy a lakosság. Tavaly térségi óvodát, iskolát építettünk, 16 településről járnak ide a gyerekek  - mutatja az új épületet a polgármester. - Vásároltunk egy 21 fős iskolabuszt, hogy tegyen egy kört reggel, egyet délután Meggyeskovácsi, Püspökmolnári felé, és szedje össze az óvodásokat, iskolásokat. Csehimindszentről, Csipkerekről és Kámból is választják ezt az iskolát, úgyhogy szeptembertől nagyobb iskolabusz kell. Most 167 gyerek jár ide összesen,180 diákot is elbírnánk. Ahol most a játszótér van, az iskola és az óvoda között, ott volt régen a falu vásártere.
 
A községben tavaly fejezték be a csatornázást, kivitték az üdülőfaluba is, amint a gázt is. Még nem aszfaltozták le azóta az utcákat, amelyek felkoptak. Ez a közeljövő feladata. Nézegetjük a hétvégi házakat: van eladó. A polgármester azt meséli, hogy válás után is vettek itt házat többen, mert eladott közös házuk elfelezett árából itt tudtak venni egy kisebbet. Egyik-másik üdülőt téliesítették, és immár lakóhelyül is szolgál.

Nézzük a Rábát. A kenusoknak - ma is jön egy 50 fős csapat - Rum az egyik megállója. A focipályán verhetik fel sátraikat, az öltözőben van a fürdő, este a tekepályán játszanak. A faluban van kerékpáros pihenőhely is, az Indóházban alakították ki: 7-8 embert tud befogadni. Az Indóházban rendeztek már kiállítást is a Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napokon. A hajdanvolt mozdonyfűtőházban ma biciklit is lehet kölcsönözni. Tervezik, hogy végigviszik a kerékpárutat Szombathelyig. A vasúti töltésen kezdték megépíteni, Vasszécsenyig elkészült, Tanakajdnál újrakezdődik. Táplánszentkeresztnél is van már egy szakasza.
 
Két kilométer Rumtól a zsennyei tó. Tájseb volt egy osztrák kavicsbánya nyomán. Legalább száz ember megfordul itt hétvégenként. Baráti társaságok főzni is szoktak itt bográcsban friss, igazi halászlét  meséli a polgármester.  Több tó van, Zsennyéhez tartoznak, de a rumiak is idejárnak, mert a Rábán a vízszennyezés miatt megritkult a halállomány.
 
Visszatérünk a faluba, ahol a kastély, a kastélykert kínálja magát megtekintésre. Az egykori Széchenyi kastély védett, védett a park is. Az egyetlen olyan intézmény a megyében, ahol középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekeket nevelnek, oktatnak. Augusztus 20-án a kastélykertben tartják Szent István ünnepét kenyérszenteléssel, szabadtéri misével, gulyásfőzéssel. A bögötei pékségből hozzák a három kilogrammos nagy kenyereket.
 
A faluban több vendéglátóegység van, de étterem csak egy, a Horgásztanya. Hírlik, mennyei halászlét főznek itt. Megkóstoljuk  így igaz. Egy testvérpár viszi: Varga Roland a pincér, Varga Adrián a szakács.
 
- Németországba indultunk dolgozni, de a polgármesternek támadt egy ötlete, mi lenne, ha a régi iskolaépületet megcsinálnánk étteremnek. Megcsináltuk. Sikeres vállalkozás, de mióta habzani kezdett a Rába, a horgászok nem jönnek be. A kenusok sem nagyon. Legfeljebb tízen-huszan, régebben meg százával jöttek - mondja Varga Roland.  - Egy panziót is építettünk a Horgásztanyához, egy több mint 13 millió forintos uniós pályázat segítségével. A szobák összesen 24 főt tudnak befogadni. Szeretnek idejönni az emberek, mert olyan hagyományos ételeket kínálunk, mint például a pacal, a szalontüdő, de készítünk vaddisznópörköltet, sült halakat ízletes mártásokkal...
 
Kilépünk a Horgásztanyáról, Rum neves szülötteiről beszélgetünk. A polgármester elmondja, hogy Fürst Sándor abban a házban született, ahol most a vegyesbolt van, az is a Varga családé. Rumi Rajki István szülőháza sajnos összedőlt, építettek a helyébe egy másikat. Az önkormányzat tervezi, hogy a ház előtt kis parkot alakít ki a neves szobrász emlékére. Lesenyei Márta és férje, a néhai Kiss Sándor készítették a falu római katolikus templomában a szárnyas oltárt, ami Szent László tetteit ábrázolja.
 
Az autókereskedő Baumgartner Antal hétvégi birtokára hajtunk. Be vagyunk jelentve, ezért megnyílnak a távirányítású kapuk. Ő a Forma-1-es versenyző, Baumgartner Zsolt édesapja. Sokat fektetett abba, hogy létrehozzon itt egy parasztgazdaságot  őshonos magyar állatokkal: lovakkal, szürke marhákkal, mangalicákkal, racka juhokkal, baromfiudvarral. Felesége szenvedélye a kert, látjuk a stelázsin a saját befőzésű lekvárokat, házi málnaszörppel kínálnak minket. Visszautasíthatatlan.

Miért épp Rumban hozta létre ezt a gazdaságot?
 
- Rumban úgy fogadott a polgármester meg a jegyző, hogy elhatároztam, hogy itt lesz a hétvégi birtok. Egy hölgytől vettük meg ezt a helyet, amit a Rába L-alakban szegélyez. A levegő páratartalma 85-94 százalék közötti, tele van dús oxigénnel. A növények, az állatok miatt is fontos, de fontos nekem is - mondja Baumgartner úr. - Én Rumba járok, meg Thaiföldre. Hétvégente megszívom itt magam élettel. 65 éves vagyok, de a vérképem olyan, mint egy 25 évesé. Mi mangalica zsírral főzünk, őrségi edényekben, jó minőségű ételeket. Pesten az ismerőseim nem tudják felvenni velem a versenyt sem szellemileg, sem fizikailag. Engem ez a jó levegő tart egészségesen. Ha tartalék pénzem lesz, azt is itt fektetem be Rumban. Alsóújlakon van egy vaddisznótenyészetem, és ott tartom a mangalica hízókat. Olaszországba szállítom a sonka-alapanyagot. Az állatok számára szükséges összes takarmányt is magam állítom elő a saját birtokomon, illetve bérelt földeken.
 
Elköszönünk a sokak által irigyelt gazdától, aki érdekes módon betelepültként mutat mintát, hogyan is kellene falun élni. Kicsiben is meg lehetne csinálni, amit ő itt nagyban: újra művelni lehetne a kerteket, be lehetne állítani az udvarba egy-két állatot. Igaz, munkás, de biztonságot ad. A falusi élet  lehetőségeiben  még most sem áll messze attól, hogy szükség esetén önellátásra rendezkedjék be, vagy legalábbis törekedjék rá. Rum több mint 750 éves település. Van küzdelmes, tartást adó múlt, amiből meríteni lehet. 
 

Korábbi játékaink:

Legkedveltebb fürdőhelyek 2009

Legkedveltebb falusi nyaralóhelyek 2010

Rovatunk támogatója a Herendi Porcelánmanufaktúra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!