Így zajlik az élet az idősek klubjában

Milyen előnyei vannak, ha valaki idősek klubjába jár? A nyugdíjas korúak számára szervezett programok szociális és kulturális szempontból is karbantartják az időseket.

Merklin Tímea

Nagyszabású rendezvényt szervez a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ: nem csak a szombathelyi, hanem a Vas megyében működő idősek klubjait és művészeti csoportjait is meghívták. Ez a programjuk is nyitott, mint valamennyi, vagyis bárki számára elérhető. Kérdés azonban, hogy nyitnak-e azok az idős emberek, akik nincsenek benne a szervezett szolgáltatások rendszerében. Kergyikné Léránt Erika programszervezőt kérdeztük, milyen eszközeik vannak ahhoz, hogy az időseket megszólítsák.

- A legjobb helyzetben azok vannak, akik klubtagok, és igénybe veszik a nappali ellátást. Ha bejárnak valamelyik klubba, ebédet kapnak, illetve  délelőtt és délután is válogathatnak a kedvükre való programokból. Semmi sem kötelező. Sokan szeretnek kártyázni, sakkozni, rejtvényfejteni, partikat rendeznek egymás között. 3-5 fős baráti társaságok is alakulnak, akik klubon kívül is elmennek egymást meglátogatni, főzőcskéznek, segítik egymást, megemlékeznek a születésnapokról, névnapokról.Érezzük, hogy nagy szükség van rá, mert a dolgozó családtagok által az idősek nem jutnának ilyen lehetőségekhez. A szokásos klubéleten kívül megjelenünk városi nagy rendezvényeken is. Az a tapasztalatunk, hogy nehéz az egyedül élő időseket kimozdítani, mert bizalmatlanok, elszoktak attól, hogy közösségben vegyenek részt - mondja a szociális szolgáltató programszervezője.   

- Jellemző, hogy akinek fiatal korban volt igénye a társas együttlétre, programokra, annál idős korban is megmarad az igény, ha az egészségi állapot engedi. Orvosi rendelőkben, intézményekben helyezzük el a szórólapjainkat a szolgáltatásainkról. Háziorvosok segítségét kérjük, hogy irányítsa hozzánk azokat az időseket, akikben  még van érdeklődés és aktivitás. A megszokott környezetet még azok is nehezen hagyják el, akik klubtagok. Közülük is van aki a bentmaradást választja, a passzív elfoglaltságot, ha mondjuk a csoport kimegy a klubvezetővel az udvarra.

Ebben az életkorban a visszavonulás általánosan jellemző. Próbálkoztak azzal is, hogy a klubok közelében lakó magányos időseket klubtagok keresték fel, hogy elmeséljék, milyen jól érzik magukat, de a bevonás nem járt sikerrel.

VAS MEGYEI KLUBOK TALÁLKOZÓJA

A Don Bosco Művelődési Házban rendezik meg szeptember 29-én, csütörtökön a Vas megyében működő idősek klubjainak és művészeti csoportjainak találkozóját. A szombathelyi kluboktagokon kívül Egyházasrádócról, Szentgotthárdról, Csepregről, Egyházashetyéről, Sárvárról is jönnek fellépők  versekkel, jelenettel, néptánccal, dalcsokrokkal. Felhívják a figyelmet: idős korban is fontos a közösséghez tartozás érzése, élménye, színesebbé tehetik a napjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!