Magas a parlagfű koncentrációja

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Osztályának heti jelentése szerint csökkent a parlagfű koncentrációja a levegőben. A 35. héten, az előző hetihez képest, csökkent a pollenterhelés, a szakemberek országos átlagban a legmagasabb pollenszintet csütörtökön mérték.

Bajdó Bettina

A parlagfű pollenkoncentrációja is lecsökkent: Pesten és Szekszárdon például a hét elején visszaesett magas szintre, a hét második felében azonban ismét nagyon magas volt. A héten mért nagyon magas szint az előző héten mért értékeknél már mindenhol alacsonyabb koncentrációt mutatott. Ez a szint még mindig nagyon erős tüneteket válthatnak ki a parlagfű allergiásoknál. A csalánfélék virágporának koncentrációja országszerte közepes, ám néhány helyen elérte a magas szintet.

Az idei parlagfűszezonban indította el az Országos Környezetegészségügyi Intézet az úgynevezett parlagfű-pollen riasztási rendszer, melyben térképen látható, hogy milyen magas a levegő pollenszennyezettsége az ország különböző területein. Az egyes mérőállomások előző héten mért napi pollenkoncentrációs adatainak átlagolásával kijött értékekhez egy kilenc fokozatú színskála társul. A színek sötétedésével jelzik az egyre magasabb pollenkoncentrációt. Jelenleg az ország több területén is ötödfokű, azaz fekete riasztás van érvényben. Ezeken a területeken naponta köbméterenként ötszáznál is több pollenszem lehet a levegőben. Ezért a parlagfűre érzékenyeknek azt ajánlják, hogy napközben csukják be az ablakokat, éjjel szellőztessenek, valamint vegyék be gyógyszereiket. Ilyen mennyiségű virágpor koncentrációnál már a pollenekre kevésbé érzékenyeknek is erős tüneteik lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!