200 éve született Liszt: Kőszeg díszpolgárára emlékezett a hajdani Bálháznál

Péntek délután nemzetünk géniuszának 200. születésnapját koszorúzással ünnepelte Kőszeg a Budapesti Liszt Ferenc Társaság részvételével. Liszt a város díszpolgára.

Némethy Mária

A 2011. év Liszt-év, éppen ezen a hétvégén ünnepeljük Liszt Ferenc 200. születésnapját. Vas megyéhez Kőszeg köti őt, ugyanis Liszt Ferenc 1846-ban Kőszeg díszpolgára lett. Akkor fergeteges hangversenyt adott a Bálházban. 

Éppen ezért pénteken délután nemzetünk géniuszának születésnapját koszorúzással ünnepelték meg Kőszegen. Zeneszerzőnk kőszegi szereplésének színhelyén, a Bálház falán lévő emléktáblára a Liszt Ferenc Társaság elnöksége nevében Pozsgai Zoltán Artisjus-díjas zongoraművész, a kőszegi iskolák képviselői, valamint   a Concordia-Barátság Énekegyesület tagjai helyezték el a tisztelet koszorúit.

Az ünnepi megemlékezésre dr. Schrott Géza  nyugalmazott igazgató, karnagy kapott felkérést, mert  kiválóan ismeri a város zenetörténetét, abból írta doktori disszertációját. Elmondott néhány csemegét is Liszttel kapcsolatosan.

Például azt, hogy születésnapját van aki október 21-ére, mások 22-ére teszik. Továbbá: a kőszegiek 1846-ban eredetileg nem őt akarták díszpolgárnak, de ha már hazánkfia, a jeles zongorás elkíséri Schmidt Ágostont, hát kapja meg ő is az elismerést.

Bálházi koncertje után viszont  nagyon ünnepelték. Dr. Schrott Géza a 9 évesen, Sopronban első koncertjét adó kis Lisztről említette: "ráadást csak  azután adott, amikor a nézők sorában ülő kislány piros tojását megkapta."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!