Lakat kerülhet a FALCO gyárra

Legutóbbi ülésén a FALCO Zrt. két kérését is elutasította a közgyűlés. A cég szerint a képviselők vagy nem voltak megfelelően tájékoztatva, vagy úgy hozták meg a nemleges döntést, hogy figyelmen kívül hagytak fontos információkat.

Kiss Tamás

Az egyik kérés szerint a Kolozsvár utcában a FALCO Zrt. szeretné megvásárolni a volt Építők-pálya területét, a másik kérés pedig arra irányult, hogy a Kolozsvár utca-Sági utca-Sárvár utca és a Zanati út által határolt tömböt a közgyűlés sorolja át gazdasági területté.

A közgyűlési határozat előterjesztéséből kiderült, hogy az Építők-pálya területén a FALCO Zrt. középtávon nem tervezné ipari tevékenység elindítását, az átsorolási kérelemről pedig annyi volt tudható, hogy igenlő határozat esetén a nappal 55, éjjel 45 decibeles zajhatár helyett 60/50-es érték vonatkozna az adott területre. Mint arról beszámoltunk: a környéken élők lakossági fórumon tiltakoztak az elképzelések ellen, a testület pedig mindkét kérésre nemet mondott.

Ezzel kapcsolatban természetesen a céget is megkérdeztük. Válaszukban először is kifejtették: ismereteik szerint arra is lett volna jogszabályi lehetőség, hogy a terület átsorolása nélkül határozzon meg magasabb zajszintet a közgyűlés. Véleményük szerint ez egyébként is csak a jelenlegi helyzet elfogadását jelentené, amiben nem csak a FALCO a hibás, hanem egyes helyeken a Zanati út 70 decibelt is meghaladó forgalma is.

A cég közlése szerint a FALCO zajszintje a Pick-lakótelep egyes pontjain, s ott is csak éjszaka haladja meg az elvárt zajhatárt. A vállalat a múlt héten nyújtotta be több hónapos munkával elkészült tanulmányát a győri környezetvédelmi hivatalnak, amelyben három-négy ütemben vállalta a zajcsökkentő beruházások végrehajtását.

A beruházások hatékonyságát, a zajszint csökkenését az egyes ütemek befejezése után mérésekkel kívánják ellenőrizni. A fenti fejlesztésekkel a jelenlegi zajszint csökkenni fog, azok nélkül természetesen nem. A FALCO megerősítette: elkötelezett, hogy a törvényeknek megfelelően működjön, ezért szeretné végrehajtani a tervezett beruházásokat.

A zajcsökkentő beruházásokkal párhuzamosan a FALCO a közeljövőben két nagy beruházást, egy préscserét és egy új lamináló sor elindítását is szeretné megvalósítani. Az új prés és a lamináló sor az épületekben lesznek elhelyezve, így a zajszintet nem befolyásolják. E beruházások a piaci pozíció megőrzése, illetve javítása miatt fontosak a cég számára, ezek nélkül a FALCO ugyanarra a sorsra jut, mint az idén januárban bezárt vásárosnaményi INTERSPAN.

Mint azt szintén megtudtuk: a sporttelepet a cég kizárólag azért venné meg, hogy a lakóövezet a jövőben ne terjeszkedjen tovább a gyár irányába. A FALCO kész arra, hogy a vásárlás után a területet a város részére jelképes összegért bérbe adja, s így a jelenlegi sporttevékenység folytatása is lehetővé válna.

A FALCO vezetése tévhitnek tartja, s cáfolja, hogy a vállalat káros anyagot bocsátana ki, mondván: működésük minden szempontból megfelel a magyar és az EU-szabványoknak. Közlésük szerint a FALCO nem füstöt, hanem káros anyagoktól mentes vízgőzt bocsát ki, amely a fénytörés miatt időnként elszíneződhet.

Megtudtuk: a FALCO elkötelezett abban, hogy támogassa a város szociális problémáinak megoldását, és már korábban felajánlotta a városvezetésnek, hogy alapítványokon keresztül készek segíteni a fiatalok oktatását vagy a rászorulókat. Sajnálják, hogy a városvezetés még csak válaszra sem méltatta a felajánlást.

A FALCO tulajdonosa a környező országokban rendelkezik hasonló kapacitásokkal, amennyiben marad az elutasítás, bárhol képes a tervezett fejlesztéseket megvalósítani. Ennek megfelelően a cég munkatársai és beszállítói komolyan aggódnak a FALCO sorsa miatt, ennek nyomatékot adva közel 400 aláírást gyűjtöttek össze a vállalat érdekében és további lépéseket terveznek.

A városvezetés döntése szerintük a bezárás sorsára juttathatja a céget, s a FALCO munkatársai és beszállítói ezt határozottan ellenzik.

DÖNTÉSHELYZETBEN A VÁROS

A cég meglátása szerint a városvezetésnek döntenie kellene, hogy mi a fontos a megyeszékhely és persze az ország számára. Ha nem támogatják a FALCO fejlesztését, akkor marad a jelenlegi zajszint és a vállalat néhány év múlva bezár vagy külföldre költözik. A tervezett fejlesztéssel viszont a cég szerint mindenki jól járna. Fejlődne az ország, csökkenne a zajszint, megmaradnának a munkahelyek és a FALCO továbbra is fizetné az évi több százmilliós helyi adókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!