Sátrak alatt mérték a bort és a pálinkát

Október utolsó hétvégéjén rendezték meg Sárváron a hagyományos Simon-Júdás vásárt, amely az ország egyik legnagyobb kirakodóvására. Rengeteg vásározó és árus érkezett idén is.

Bajdó Bettina


Szombaton Sárvár belvárosa igazi vásártérré alakult, több mint hétszáz árus kínálta a portékáit, és több mint hetvenezer látogatót vártak a szervezők. Vásárosok, árusok, kürtőskalácsosok, gesztenyesütők kínálták a portékáikat az országos kirakodóvásáron. A ruhaneműk, kések, bögrék, ékszerek mellett idén is sorban állás volt a forralt borért, a sült kolbászért és a pecsenyékért.

Azoknak sem kellett elkeseredniük, akik nem pénzt költeni érkeztek a vásárba: számos ingyenes programmal készültek a szervezők. Fellépett a Koprive Tamburazenekar, a Regös együttes, a helyi néptánckör és a Kanona Band, s volt vásári vérfürdő is, nyilvános akasztáson lépett színre Sobri Jóska.

A látogatók egy hatszáz éves múlttal rendelkező eseménynek lehettek részesei. Itt már Zsigmond király idején is sült a bódékban kolbász, és bort is mértek. Évente két jelentős állat- és kirakodóvásár volt a városban, Szent György napján, április 24-én, és Simon-Júdás napján, október 28-án, amelyek közül az őszi volt a nagyobb. A két világháború között a főutca volt a vásár helyszíne, majd a többször is helyet változtató vásártéren rendezték az 1960-as, 1980-as években. 1992-től a Tűzoltáshoz Felszerelést Alapítvány a vásár rendezője. Idén is őket gazdagítja a bevétel, a pénzt az alapítvány az önkormányzati tűzoltóság technikai eszközeinek a fejlesztésére fordítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!