Segítő kezet nyújtanak az agysérülteknek

Az egészségügyi rendszer hatékonyan segíti az agysérültek gyógyulását, onnan kikerülve azonban sokszor magukra, családjukra maradnak. Vagyis: elkél a segítség.

Kiss Tamás

Közúti balesetekben, s veszélyes szabadidős tevékenység során egyre többen szenvednek agysérülést, s mára stroke is népbetegséggé vált. Az agysérültek száma így évről-évre növekszik, s a sérülés a legtöbb esetben alapvetően, egyik pillanatról a másikra változtatja meg az érintett és a környezetében lévők mindennapjait, az élet minden területére kihat.

A problémahalmaz megoldása a sérültnek, s a környezetének is komoly kihívást jelent, ami viszont jó hír, egy nemrégiben indult  "A Prevenciós szolgáltatások az agykárosodást szenvedett emberek számára, röviden: Naprej-Előre"  projekt segítő kezet nyújt az érintettek számára. S, mint arról az alábbiakban szintén szót ejtünk: a Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. és a szlovéniai Naprej Zavod Maribor által jegyzett program a megelőzést is jól szolgálhatja.

- Az agysérült egyik pillanatról a másikra válik alkalmatlanná önmaga ellátására, sokszor az alapvető dolgokat is újra kell tanulnia - engedett betekintést a kulisszák mögé Antal Zsuzsanna, projektmenedzser, hozzátéve: az egészségügyi rendszer legtöbbször hatékonyan segíti az agysérültek gyógyulását és rehabilitációját, ebből kikerülve azonban sokszor magukra, jobb esetben a családjukra maradnak, a szociális szférában ugyanis nincs még elegendő kapacitás és szaktudás a velük való hatékony foglalkozásra.

A fentiekből kiindulva a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 által finanszírozott projekt a családtagok felkészítésére is koncentrál, hogy mielőbb elfogadják az új helyzetet, s alkalmasint beletanuljanak a rájuk háruló új szerepbe. (A férj agysérülését követően a feleségre például ápoló szerep hárulhat.)

 A változásokat sokszor maguk az agysérültek is nehezen fogadják el, időre és sok törődésre van szükségük ahhoz, hogy képesek legyenek feldolgozni az életükben történt törést. Egy férfi például nehezen éli meg, ha családfenntartóból gondozottá válik, egy nő számára pedig korántsem könnyű feldolgozni, ha nem képes a korábbi szinten ellátni az anyaszerepet.

Mindezek nyomán feszültségek, konfliktusok keletkezhetnek, s ezek megelőzése, kezelése miatt is fontos a családtagok felkészítése. A programban ezzel párhuzamosan egyénre szabottan a sérültek testi, lelki rehabilitációját is katalizálni szeretnék, így sportversenyeket, képességfejlesztő és művészeti csoportfoglalkozásokat tartanak számukra, s a motivációjuk erősítése érdekében a rehabilitációban náluk előbbre járó sérültekkel is találkozhatnak.

A programban a szociális szféra dolgozóit is ellátják az agysérültek segítéséhez szükséges tudással, s a sérülések megelőzését is a zászlajukra tűzték: az elkövetkezendő két és fél évben Vas és Zala megyében a rendőrök, a tűzoltók, a motoros klubok, az autós iskolák és egészségügyi szakemberek bevonásával számos tantermi előadással és tömegrendezvénnyel próbálják óvatosságra inteni a közlekedőket, különös tekintettel az életkori sajátosságaik miatt meggondolatlanabb fiatalokat.

A munka során az egészséges életvitel propagálására is szerepet kap, s mint arra Füzessy Józsefné, a program szakmai vezetője, a Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője felhívta a figyelmet: biztató, s a tervek megvalósítást segítheti, hogy az érintett önkormányzatok is a program mellé álltak.

Ennek megfelelően a muraszombati projektindítón Szakály Gábor, a szombathelyi közgyűlés szociális és családügyi bizottságának elnöke és a megyei közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságát elnöklő Kerekes Ferenc is részt vett, mindketten lándzsát törtek a program mellett. 

FŐ A HATÉKONY REHABILITÁCIÓ

Füzessy Józsefné érdeklődésünkre elmondta: szlovén partnerükkel évek óta dolgoznak együtt, s így kipróbált csapatot alkotnak. Amit a program szakmai vezetője szintén aláhúzott: aki a nyitórendezvényen látta az agysérültek által bemutatott műsorszámokat, annak nem lehet kétsége a felől, hogy minden erőnkkel segítenünk kell a hatékony rehabilitációjukat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!