Szigorítanák az urnák hazavitelét

A temetkezés magas költségei miatt egyre többen őrzik otthon szeretteik hamvait, ám várhatóan tavasszal a parlament elé kerül a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999-es törvény módosítása, amely szigorítani fogja ennek feltételeit - írta a Népszabadság szombaton.

MTI


A lap szerint a módosítás bizonyos kritériumokhoz köti majd az urnák kiadását, így például a jövőben a tulajdonostársak - önkormányzati bérlakásoknál a jegyző - hozzájárulása kellene ahhoz, hogy a hamvakat az adott lakásban helyezzék el. Az urnát hazavivő hozzátartozónak vállalnia kellene, hogy a távolabbi rokonságnak is biztosítja a kegyelet gyakorlását.
   
Gelencsér Attila, az önálló képviselői indítványt jegyző fideszes honatya elmondta: a tervek szerint a területileg illetékes temetőüzemeltetőnek külön nyilvántartó könyvben kellene vezetnie a kiadott urnák helyét. Ha valaki a temetőn kívül - például folyóban, tóban - szeretné szétszórni a hamvakat, be kellene szereznie a település jegyzőjének és a terület tulajdonosának hozzájárulását.
   
A képviselő a Népszabadságnak hangsúlyozta: nem fordulhat elő, hogy ne széles körben egyeztetett és támogatott szöveget kodifikáljanak, és csak olyan változatot támogat, amely nem drágítja, hanem éppen ellenkezőleg, elviselhető mértékűre szorítja a temetkezési költségeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!