Kőszeg: újra a Jurisics téren áll a régi Mária- szobor

Az egyház tulajdonában lévő Jurisics téri barokk Mária-szobrot április elején egy fa döntötte le, rongálta meg Kőszegen. Restaurálás után hétfőn került vissza a helyére.

Némethy Mária

Érdekes ennek a majdnem 300 éves kőszegi  szobornak a története. 1739-ben készült, Lorenz Eisenköbel soproni kőfaragómester munkája, akit a város a Mária-kultusz ellen tiltakozó protestánsokra kivetett pénzbírságból fizetett meg. A posztamens északnyugati oldalába vésett szöveg utal a készítés évére, latin felirata: Az istenszülő Szűznek, a rózsafüzér királynéjának tiszteletére állította azt az oszlopot Kőszeg szabad királyi városa pedig elárulja, kik is állították anno.

Április 9-e  fekete nap volt Kőszegen, összefutottak a város lakói a Jurisics téren. Az átépítés alatt álló téren kidőlt a templom melletti szép hársfa, ágai ledöntötték talapzatáról a Mária-szobrot. Két markológép dolgozott azon a szombat reggelen a téren. Mélyen szedték ki a talajt a fa körül. Aztán egyszer csak reccs, kidőlt az a szép fa, rá a szoborra.  

A hivatalos magyarázat akkor az volt, hogy egy szélvihar döntötte ki a gyönyörű fát, mert a kapaszkodógyökerei nagyon a felszínen voltak. Azóta már hallottuk azt a  magyarázatot  is: a tér felújításán dolgozó kivitelezők nagy gépei vágták el a fa gyökereit.

A baj megtörtént. A  szobrot Faragó János restaurálta, a költségeket a tér és környéke felújítást végző kivitelező, a Colas Út  Zrt. állja. Hétfőn került vissza helyére a Mária-szobor a Jurisics téren. Újra látható a csavart törzsű, csigás fejezetű oszlop, az összekulcsolt kezű főalak feje fölött a csillagkoszorúval.
 
Lorenz Eisenköbel szobrát először 1853-ban restaurálták, az évszázadok során  azóta többször is, ám ilyen mértékű rongálás, mint amilyen az idei volt,  eddig még nem történt vele. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!