Megújultak a kőszegi patikamúzeumok

Kőszegen két patikumúzeum is található, s csütörtökön délután mindkettőben ünnepséget tartottak. Kőszegen már múzeumpedagógiai foglalkozásokra is nyílik lehetőség.

Némethy Mária

Átalakulóban vannak a múzeumok. Már nem csak a tárlókban, vagy a falakon elhelyezett tárgyakat lehet megtekinteni bennük, hanem szolgáltatóházakká válnak, az egész életen át tartó tanulás fontos színtereivé. 

Erről is szó esett csütörtökön délután Kőszegen, ahol először a Fekete Szerecseny Patikamúzeumban újranyitották a múzeum állandó kiállítását. Ez a patika a Kőszegen jól ismert gyógyszerész dinasztia, a Küttel-család birtokában volt 1716-1950 között. Ezután Kőszeg másik patikamúzeumában, az Arany Egyszarvúban felavatták az újonnan, pályázati pénzből kialakított múzeumpedagógiai foglalkoztatót és virtuális oktatópontokat.

A múzeumpedagógiai foglalkoztató terem kialakítására és pedagógiai eszközökkel való felszerelésére, valamint virtuális oktatópontok elhelyezésére több mint 29 millió forintot nyert a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága.
Ebből újították fel, alakították ki a foglalkoztató termet és kutatószobát, valamint a hozzájuk kapcsolódó vizesblokkot, felszerelték múzeumpedagógiai foglalkozások megtartásához szükséges laboreszközökkel, taneszközökkel is.

Így olyan közösségi tér jött létre a múzeum falain belül, amely nem csak a múzeumpedagógiai gyermekfoglalkozások, hanem a többi korosztály számára vetítések, kamara előadások, gyermekfoglalkozások, múzeumi órák helyszíne is lesz. A kiállítótérben érintőképernyős számítógépek szolgálnak információtöbblettel  a gyűjteményről, s ezek segítik majd a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, de az egyéni vagy családdal érkező látogatók is hasznát vehetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!