Bajban vannak a rokkantak: elvehetik a nyugellátásukat

Az egyházmegyei karitász szociális foglalkoztatóiban 175 ember dolgozik. Rokkantak. Különféle okból százalékolták le őket. Most krízisben vannak. Félnek attól, hogy elveszik nyugellátásukat, visszaküldik őket az elsődleges munkapiacra.

Némethy Mária

- Az elsődleges munkapiacon, ahol nagyon nagy az elvárás a munkavállalókkal szemben, ott ezek az emberek nem képesek megfelelni - szögezi le sok éves tapasztalattal a háta mögött Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója.

A karitász szociális foglalkoztatóiban ma 175 ember dolgozik. Közülük egyet a kemenespálfai intézményben decemberben visszaminősítettek, kivettek a rokkant ellátásból. Viszont mindegyik intézménynél hosszú a várólista, sok a rokkant jelentkező.

- Nehogy az a vélemény alakuljon ki ezekről az emberekről, hogy nem szeretnek dolgozni, nem akarják a három műszakot. Ez nem így van. Nem bírják azt a fajta megerőltető munkát - magyarázza a karitász igazgatója, aki így folytatja: Tapasztalatunk szerint bizonytalan munkaerőnek számítanak az itt foglalkoztatottak. - Elég egy erősebb fronthatás, vagy ha a családban történik valami. Ha stressz éri őket, vagy a sokféle gyógyszer mellékhatása miatt is nyugtalanok. Ilyenkor felállnak, mert ki kell menniük a szabadba, vagy le kell dőlniük egy pár percre. Ezt gépsor mellett nem tehetik meg. -

A karitász szociális foglalkoztatójában, amelyhez nappali ellátás is kapcsolódik, nem gond ez. Az egyik szombathelyi multinak dolgoznak. Selejtbontást végeznek, újra felhasználhatóvá tesznek anyagokat. Munka közben is jó a hangulat. Beszélgetnek, tanácsokat adnak egymásnak.
 
- Zaklatottak az emberek, mert sok a bizonytalanság - ezt már Farsang Petrától, a pszichiátriai betegeket foglalkoztató Szikla intézmény vezetőjétől - hallom. - Nem tudják, ki állapítja meg róluk, hogy mennyire betegek, megmarad-e a rokkantnyugdíjuk. Félnek a változásoktól, egymást stresszelik. Ez nem jó. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!