Tizenöt százalékos buszjárat csökkentés Szombathelyen

Tizenöt százalékos buszjárat csökkentést fogadtak el a szombathelyi képviselők, és arról is döntöttek legutóbbi ülésükön, hogy a megyeszékhely átveszi a Savaria Szimfonikus Zenekart.

Bajdó Bettina

Közgyűlés után tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a városházán a Fidesz és az MSZP-SZTKE frakció. Négy témát emeltek ki.

Lazáry Viktor (Fidesz) alpolgármester elsőként az Állami Számvevőszék jelentését boncolgatta, mely több olyan javaslatot is tartalmaz, mely elősegítheti a gazdasági stabilitást. Szóba került a menetrend módosítása is: a képviselők szerdán az A verziót fogadták el, mely 30 milliós megtakarítást jelent a városnak, az utasoknak viszont 15 százalékos járatcsökkentést. Az alpolgármester kiemelte még a szimfonikus zenekar átvételét is,  mely nagy vitát váltott ki a közgyűlésen. Ugyanis a zenészek decemberi bérét -a január 1-jei átvétel miatt - a városnak kell kifizetnie. Erre a megye öt nap haladékot adott Szombathelynek. 

Gyerbrovszki János és dr. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) képviselők szerint a fideszesek lazán kezelik a 15-20 milliókat (ennyibe kerül a zenészek bére), hiszen  ugyanennyi pénz megspórolásáért buszjáratokat szüntettek meg. Javaslatot tettek arra, hogy a zenekart csak február 1-től vegye át a város, s akkor nem kell kifizetni a decemberi béreket, ám ezt leszavazták. Az ellenzéki képviselők szerint aggályos a buszmenetrend átalakítása, mivel novemberben döntött a testület a jegy- és bérletárak emeléséről, most viszont 15 százalékos járatcsökkentés lesz márciustól.
  
A képviselők szerda este zárt ülésen tárgyaltak arról, hogy kit ajánl a város a Vasivíz Zrt. vezérigazgatói posztjára. Döntöttek, s dr. Kohut Viktort javasolják vezetőnek. Az ellenzék szerint szinte semmit nem lehet tudni a lehetséges vezérigazgatóról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!