Dorina rajzban mondja el gondolatait

Németh Dorina rajza díszíti az Erzsébet-utalványok borítékját. A harmadik osztályos tanuló a Váci Mihály utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény egyik büszkesége.

Bajdó Bettina

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 2011. december elején meghirdetett pályázatára 900 pályamű érkezett, ezek közül választotta ki a győztest a szakmai zsűri Jankovics Marcell  vezetésével. A fődíjat, egy kerékpárt teljes felszereléssel a szombathelyi Németh Dorinának ítélték oda.

Dorina félénk kislány, otthon is csak keveset beszél, de tanárnője, Vörös Lívia társaságában azért elárul pár dolgot magáról. - Ötéves korom óta szeretek rajzolni  mondja Dorina -, leginkább embereket jelenítek meg a lapon. - Azért járok ebbe az iskolába, mert itt fejleszthetem a rajzképességem. Ha van lehetőség, akkor szívesen küldöm el a rajzaimat különféle versenyekre, s ebben a tanárok is mindig támogatnak minket.

Vörös Lívia hozzáteszi, hogy az iskolában folyamatosan figyelik a pályázatokat, s szerencsére annyi lehetőségük van, hogy válogatni kell közöttük. - Ragaszkodtam ehhez a pályázathoz, melynek címe Adni jó volt - folytatta a matematika és rajz szakos tanár. - A pályázat a tíz év alatti gyermekeket célozta meg, a harmadik osztályos tanulóknak meg kellett jeleníteniük Szent Erzsébet legendáját is alkotásaikon. Szerencsém van, mert vannak olyan tanárok, akik mellettem állnak az ilyen pályázatoknál. Major Vilmosné sokat segített, hiszen a gyerekek irodalomórán már megismerkedtek a legendával, így rajzórán már csak lapra kellett vetniük gondolataikat. -

A felhívásra  több mint tízezer pályázat érkezett, s a Parlamentben tartott  ünnepségre harminc gyereket hívtak meg. - Csörgött a telefon, Budapestről hívtak, s közölték, hogy két tanítványomat is várják a díjátadó ünnepségre - emlékszik vissza Vörös Lívia. - Nagyon büszke voltam rájuk. Dorina mellett Héjj Maját is a legjobbak közé választották. Sejtettem, hogy Dorinát nagy megtiszteltetés éri majd, mert miatta többször is felhívtak Pestről.

Dorina és szülei úgy utaztak el Pestre, hogy nem tudták, milyen megtiszteltetés várja őket. Ott derült ki, hogy lányuk nyerte meg a fődíjat. - Rajzeszközöket és egy biciklit kaptam Pesten - mondja  Dorina. - A kerékpárt akkor nem tudtak hazahozni. Nagyon örültem neki, mivel szeretek biciklizni, s a régi kerékpáromat éppen most nőttem ki. A kerékpár azóta megérkezett, s már ki is próbáltam. Nagyon tetszik. Ha van egy kis szabadidőm, akkor otthon is rajzolok. Az iskolában heti négy órában tanulom a rajzot, s van plusz két óra rajzfestés és mintázás és két óra műhelyfoglalkozás is. Eddig szobrászatot tanultam, most a kézművesekhez járok. Ha nagy leszek, akkor lehet, hogy divattervező leszek. Emellett szeretem a matematikát is, s otthon meséket olvasok a legszívesebben.

Vörös Lívia tanárnő elárulja azt is, hogy most is vannak olyan pályázatok, melyekre a gyerekek beadták jelentkezésüket, így lehet, hogy hamarosan újabb elismerés éri egyik tanulójukat, s ezáltal az iskolát és a várost is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!