Életét adta a hazáért, 67 évvel a halála után került haza (képgalériával)

Századtársai jelentése szerint a 22 éves vasvári hadnagy, Horváth György gépét 1945 február 19-én Esztergomtól északra látták utoljára, amikor függőlegesen zuhant a föld felé. A háborús hős gépének roncsaira évtizedekkel később bukkantak rá Szlovákiában. Exhumálták, azonosították a pilótát. Vasárnap Vasváron helyezték örök nyugalomra.

Némethy Mária

Vasárnap a déli harangszóval kezdődött el a vasvári temetőben a 22 évet élt Horváth György repülőhadnagy temetése.

Horváth György, a 22 esztendős repülőhadnagy 1945. február 19-én tűnt el Esztergom térségében Messerschmitt  109-es repülőgépével. A  földi maradványai 2009-ben kerültek elő  Szlovákiában.  A Magyar Roncskutató Egyesület és  az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kutatói, szlovákiai kutatókkal közösen tárták fel a pilóta sírját. A hadnagy földi maradványait 2010. október 1-én Magyarországra szállították. Közvetett bizonyítékok alapján sikerült személyét azonosítani.  Így helyezhették  vasárnap Horváth György hadnagyot katonai tiszteletadással örök nyugalomra Vasvár köztemetőjében.

A címeres nemzeti lobogón gyászszalag, díszőrséget álló katonák a hófehér koporsó körül. Elhangzik a Himnusz, aztán Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis helyőrségparancsnoka elmondja Horváth György történetét.

 - A Magyar Honvédség nem felejtheti el azokat, akik életüket adták a hazáért. Őszinte nagyrabecsülésemet fejezem ki a hős vadászpilóta iránt  - hangsúlyozza a főtiszt.

Azon az 1945-ös februári napon - századtársai jelentése szerint - Horváth György gépét Esztergomtól északra látták utoljára, amikor függőlegesen zuhant a föld felé. Évtizedek múltán Esztergomtól 20 kilométerre, Búcs és Karva (Szlovákia) között egy repülőgép roncsa került elő, melyben megtalálták a gép pilótájának földi maradványait és két magyar hadnagyi váll-lapot. Irattári adatok szerint  hadnagyi rendfokozatú pilótaként csak Horváth György hadnagy tűnt el.  Valószínű, hogy a 13 légi győzelmes ász, Fedor Alekszejevics Sznyegirev főhadnagy lőtte le.

Vasárnap Horváth György rokonai 67 év után megadhatták neki a végtisztességet. Sokan kísérték utolsó útjára,  díszsortűz dördült el tiszteletére. Markovics Milán Mór tábori lelkész főhadnagy vezette a gyászszertartást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!