Ligeti Dániel bronzérmes a kötöttfogású Magyar Nagydíjon

Két arany- és négy bronzérem volt a magyar birkózók éremtermése a kötöttfogású Magyar Nagydíj első versenynapján. Szabadfogásban két szombathelyi elsőség született.

MTI

Négy súlycsoportban 73 – közte 16 magyar – versenyző  lépett szőnyegre tegnap az Arena Savariában az idei kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíj első versenynapján.

A kötöttfogásúaknál a legnagyobb érdeklődés – vasi szemszögből – a 120 kilósok csatározását övezte, hiszen a Haladás VSE szabadfogásban Eb-bronzérmes, vb-ötödik kiválósága, Ligeti Dániel átrándult a másik fogásnembe. Milyen a sors(olás); egy kötött világbajnokkal találkozott - az észt Nabi 2006-ban 96 kilóban nyerte a címet, s 2009-ben váltott súlycsoportot. A megfázással küszködő szombathelyi birkózó nagyon megszorongatta ellenfelét, de két menetben (0:1, 1:2) alulmaradt. Ám mivel az észt döntős lett, Dani ismét meccselhetett: honfitársával, Nunajev Juszuppal az egyik bronzéremért. Erősebb, robbanékonyabb volt a mi fiúnk, megérdemelten nyert 3:0, 1:0-ra.

A 74 és a 84 kilóban két magyar is felállhatott a dobogó legfelső fokára. A 74-ben az  Európa-bajnok, Bácsi Péter „távollétében” (nemrégiben beteg volt, ezért nem fogyasztott, hanem a 84-ben indult)  Szabó Martin vette át a marsallbotot, aki Kun Renátó, az osztrák Wagner, a török (66 kilóban vb-bronzérmes) Arzimanov, majd a tunéziai Ajrokrahe  legyőzésével finalista lett. Ott a horvát Starcevicet is felülmúlta.

A 84 kilóban az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán végleg kiszállt a londoni kvótáért való csatározásból -  néhány nap múlva gerincműtét vár rá -, ebben a súlycsoportban öt másik magyar igyekezett bizonyítani Struhács György szövetségi kapitánynak. Bácsi Péternek sikerült legjobban – de hát ő  amúgy is befutó a 74 kilóban: a japán Curumakit, majd Dajka Zsoltot verte.  Az elődöntőben azt  a svéd Abrahamiant  győzte le, aki volt már világbajnok, s egy rövid ideig olimpiai bronzérmes is. (Ő az, aki miután Pekingben átvette az érmét, letette a szőnyeg szélére is kivonult az eredményhirdetésről. Tettéért kizárták a versenyből.) Bácsi a fináléban óriási riválist kapott, a hozzá hasonlóan eddig 74 kilóban remeklő, kétszeres világbajnok,  Cebi személyében – de a török  sem tudta megállítani.
Nem kevesebb mint nyolc magyar versenyző vívhatott bronzmérkőzést, ebből négyen fel is állhattak a dobogóra.  A 60 kg-ban Kozák István,  a 74-ben dr. Kun Renátó, a 84-ben  Lőrincz Viktor és a 120-ban Ligeti Dániel.

Két  szabadfogású súlycsoportban meghívásos viadalt is rendeztek, hogy a szombathelyi közönség előtt birkózhasson Hatos Gábor (74) és Csercsics Richárd (120) is. Hatosnak két ellenfele volt: a szlovák Deák ellen fél, illetve egy percre volt szüksége a technikai tusig. A román Atofani  már nagyobb erősfeszítésre késztette, de pontozással 1:0, 2:0 arányban szintén felülkerekedett.

Csercsics első ellenfele igen kemény dió volt – a román Chintoan kétszeres Eb-bronzérmes, kétszeres olimpikon – nagy fegyvertény a legyőzése (3:5, 3:2, 1*:1). A cseh Kucsera ellen  18 másodperc, majd másfél perc múlva hirdették ki Ricsi technikai fölényét. A szlovák Hutnant három menetben, pontozással verte (1:3, 5:0, 2:0), így ő is bezsebelte az elsőséget. 

Vasárnap az 55, a 66 és a 96 kilós versenyeket rendezik, illetve szabadfogásban 84 kilóban ifj. Veréb Istvánt láthatjuk. Reggel 9 órakor kezdődik a program, a vigaszági mérkőzések 11.30-kor, a döntőket 12.30-tól bonyolítják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!