2014-re csaknem ezer új munkahelyet teremt az Luk Savaria Kft.

Döntően a fejlődő országokból érkező, növekvő megrendelésekre alapozva 1 milliárd forintos állami támogatás mellett a napokban 3,3 milliárd forintos építkezést indított, mindösszesen pedig 15 milliárd forintos fejlesztést hajt végre az LuK Savaria Kft. Szombathelyen. Két év alatt csaknem ezer új munkahely jöhet létre.

Kiss Tamás

A Schaeffler-csoporthoz tartozó LuK Savaria Kft.-t tizenhat éve, 1996-ban alapították, s létesített ezt követően a cég telephelyet a szombathelyi Claudius Ipari és Innovációs Parkban. A vállalat fő tevékenységként tengelykapcsolókat, kuplungtárcsákat,  tengelykapcsoló kioldót és kéttömegű lendkerekeket gyárt. A cégnél folyó munkáról mindennél többet elárul, hogy a világon minden negyedik új autóba az LuK csoport által gyártott kuplungokat szerelnek. A 2008-2009-es gazdasági válság csak átmenetileg érintette a vállalatot, a 2010-ben elért 420 millió eurós (vagyis közel 117 milliárd forintot elérő) árbevételnek köszönhetően a hazai TOP 200 vállalkozás rangsorában az igencsak előkelő 60-75. helyek között szerepelt a vállalat.

A 2011-es bevétel újabb rekordot hozott: eléri a 460 millió eurót! A cégről amúgy már tavaly tudni lehetett, hogy újabb fejlesztésekben gondolkodik, hiszen a vállalat tavaly augusztusi gyártértekezletén Michael Reinig ügyvezető arról beszélt a dolgozóknak, hogy a tervek szerint 2014 végéig 19 ezer négyzetméterrel nőhet a LuK Savaria Kft. gyáregysége.  Mint mostani érdeklődésünkre Michael Reinig elmondta: az említett tervek valóra válnak. A komplett projekt költségvetése hozzávetőlegesen 15 milliárd forintra rúg, magára a 3,3 milliárd forintos létesítményfejlesztéshez a Széchhenyi pályázaton 1 milliárd forintos támogatást nyert a vállalat. A projekt gazdasági hátteréről megtudtuk: a vállalkozás főként a fejlődő országok piacán tapasztalható, fokozódó új autó értékesítési hullámot szeretné meglovagolni, a növekvő igényeket azonban nem csak a kapacitási oldalról, hanem előremutató fejlesztésekkel, magasabb hozzáadott értékű termékeivel is igyekszik kielégíteni. 

A projekt keretén belül egyszeri beruházással a meglévő csarnoképületet egy 11.226 m2  alapterületű sheed tetős és egy 7.777 m2 területű daruzható lapostetős termelő üzemépülettel bővítik, továbbá egy vegyesfunkciójú kétszintes épülettel, illetve az áruszállítás és a sajtolás kiszolgálását szolgáló épülettel is gazdagodik a telephely. Az új gyártócsarnok ad majd helyet az új technológiai eljárásokat is megvalósító kis darabszámú, de hatalmas és nagytömegű gépeknek, a fémtekercsek mozgatását lehetővé tévő daruzásnak és a fémhulladék elszállítására alkalmas kihordó aknáknak.  Az építkezés a hét elején elindult, s júliusban megkezdik az első (2,5 millió euró értékű) nagy teljersítményű présgép telepítését. Az új létesítményeket 2014 végéig népesítik be gépekkel.

A tavalyi évben átlagban 1565 főt foglalkoztató LuK Savaria Kft. dolgozói létszáma idén1900 főre, 2014 végére pedig 2400 főre növekszik. Mint megtudtuk: főként mérnököket és szakképzett középfokú végzettségű munkatársakat keresnek leginkább a sajtolás, a hőkezelés és a célgépgyártás területeire. 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!