Romániából jött bandától tartanak a szentgotthárdiak (képgalériával)

A lapunk által szervezett csütörtöki szentgotthárdi lakossági fórumon kiderült, hogy sokakat aggaszt a Romániából nemrégiben ideérkezett siheder-csapat viselkedése, s a város tisztántartása, ugyanígy a Liget vízelvezetési problémája is szóba került.

Kiss Tamás

Lapunk szentgotthárdi fórumán Halmágyi Miklós főszerkesztő, majd Huszár Gábor polgármester gondolatébresztő szavai után a helyi problémák kerültek terítékre. Ezek közül adunk közre most (címszavakban) néhányat, azzal, hogy az elkövetkezendő hetekben ezek közül többet alaposan is kivesézünk majd.

A problémák felsorolást kezdjük azzal, hogy - amint azt a fórumon Lábodi Gábor megfogalmazta  - a Romániából néhány hónapja érkezett, Szentgotthárdon megtelepedett, a feltételezések szerint ausztriai koldulásból élő, különféle áruféleségeket a helyieknek erőszakosan tukmáló "eltérő kultúrájú kisebbség"  viselkedése egyre többekben kelt félelmet.

A felvetésre reflektáló Huszár Gábor megerősítette, a csapatokba verődő "sihederek"  viselkedése miatt naponta több panasz is érkezik a hivatalba, hivatalos forrásból azonban sem ő, sem dr. Dancsecs Zsolt jegyző nem értesült arról, hogy az említett társaság tagjainak bűncselekmény lenne a rovásán. (A rendőrség nem képviseltette magát a fórumon, holott jó lett volna erről az ő véleményüket is kikérni.)

Valamit tenni kell, mielőtt nem történik nagyobb baj, vélték a fórumozók közül többen is, s elvi szinten ezzel a városvezetők is egyetértettek, hozzátéve azonban: uniós állampolgárként a román állampolgárok gyakorlatilag minden további nélkül itt lakhatnak. Mint kiderült: az üggyel kapcsolatban Huszár Gábor megkeresi a megyei rendőr-főkapitányt.

A folytatásban Varjú Károly a Tompa Mihály utca útfelületének állapotát kifogásolta, s az udvarokból a járdára kihajló, a gyalogosok közlekedését akadályozó ágakról, a város szerte a járdán tekerő kerékpárosokról tett említést.

A jegyzői válasz szerint 140-150 millió forintba kerülne az útburkolat komplett felújítása, a növényekkel kapcsolatos kifogás viszont a közterület felügyelők bevonásával gyorsan orvosolható.

Következő felszólalóként Pungor Klára, -  majd később több más hozzászóló is - piszkosnak, gondozatlannak mondta a várost, s azt is többen kifogásolták, hogy az amúgy szépen felújított Ligetből nem folyik el az esővíz, s ennek a játékok és a fák is a kárát látják.

A jegyző szerint a közszolgáltató vállalat által beszerzendő  utca- és járdaseprő gép munkába állítása minden bizonnyal hatékonyabbá teszi a város tisztán tartására szolgáló törekvéseket, de a városlakók is jobban odafigyelhetnének arra, hogy ne szemeteljenek. (És, hogy némely erősködő fiatalok ne lopják el és hajítsák aztán a Rábába a kukákat...)

A ligeti állapotokról dr. Dancsecs Zsolt kifejtette, a jelen helyzet kialakulásában tervezői és kivitelezői hiba is közrejátszhatott. Hozzátette: a tervek rendelkezésre állnak, a probléma hamarosan megoldást nyerhet.

Tóth Andorné több gotthárdi hírt is olvasna lapunkban, majd azt kifogásolta, hogy a Magyar Kultúra Napján senki nem kapott városi kitüntetést. 

Huszár Gábor válaszából kiderült: a híresztelésekkel ellentétben e mögött nem anyagi okok húzódtak meg, hanem, hogy a hivatal által felkért 60 szervezet egyike sem élt az ajánlás lehetőségével. A polgármester hozzátette: igaz, ami igaz, ezt látva a díjazott személyéről hamarjában az intézményvezetők véleményét is kikérhették volna.

Megoldásra váró helyi problémák

- Megszüntethető-e az áldatlan állapot a Penny mögötti állami területen és a magánkézben lévő volt Kaszagyárnál.

- A biztonság okán létesülhet-e félsorompó a temető közelében lévő vasúti átjáróban?

- Miként oldhatja meg a Rába-part rendezetlenségeit a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a város közös pályázati projektje?

- Lesz-e belátható időn belül helyi járatos busz a városban?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!