Felfeslett múlt: a levéltári napon a humor dominált

Szombathely – A szokásos telt ház fogadta az idei levéltári nap előadóit, akik ezúttal a múlt humorosabb fejezeteiből merítkeztek. Kiderült, botrányok korábban is voltak.

Kozma Gábor

A 29. Vas megyei Levéltári Napot Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott nyitotta meg. Utalt arra, hogy a történelemről általában a háborúk és sorstragédiák sora jut a legtöbb ember eszébe, holott akkor is voltak szép számmal humoros esetek. II. János Pál pápát idézve jelentette ki, hogy a levéltári munka az igazságnak tett szeretetszolgálat. A szakmát foglalkoztató kérdések kapcsán mondta, hogy a most felgyorsult változások a levéltárak, közte a vasi életében is jelentős változásokat hozhatnak. Abban viszont biztos vagyok, hogy a levéltári tevékenység folytatódik, hiszen van mit kutatni – fejtette ki.


Tilcsik György, a levéltár igazgatója beharangozójában azt emelte ki, hogy ez a nap ugyan humoros lesz, de a szakmaiságból nem engedtek.

– A cím, vagyis A történelem görbe tükörben arra is utal, hogy van kisbetűs történelem, amely legalább olyan érdekes, mint a nagy – szögezte le.

Elsőként Dominkovits Péter előadása hangzott el, mégpedig egy rangos séi család sarjának, Palásti Zsigmondnak 1677-es „förtelmeskedéseiről”. Megtudhattuk, hogy a gyanú árnyéka vetült a vármegyei körökben is jártas nemesre, miszerint szolgájával „letolatta annak gatyáját”. Dr. Bariska István ennél testesebb botrányt idézett, amely egy kőszegi templomban esett meg 1718-ban. Előadott a nap folyamán rajtuk kívül Söptei Imre, Horváth Sándor, Feiszt György, Mayer László, Melega Miklós és Katona Csaba. 

Katona Attila ezúttal a dualizmus korában a városba telepedett huszárokról szólt, illetve arról, miféle rohamokat intéztek a kocsmák, műintézmények ellenében. A finom iróniával átszőtt történetekből megtudhattuk, hogy a katonák a város életének meghatározó szereplőivé váltak, ittak, nőztek, párbajoztak.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!