Vasúti járatritkítás: 410 vonattal jár kevesebb jövő héttől

Hiába hívták össze a Vasúti Érdekegyeztető Bizottságot, vasárnaptól az eredeti tervezetnek megfelelően megszűnik 410 vonat a MÁV vonalain.

Varga Krisztina

A Szombathely-Székesfehérvár vonalon 18, a Szombathely-Zalaszentiván-Nagykanizsa vonalon 14, a Celldömölk-Boba-Zalaegerszeg-Bajánsenye vonalon 5, a Balatonszentgyörgy-Tapolca-Ukk vonalon pedig 7 járattal lesz kevesebb jövő héttől.

Németh Tamás, a Vasutasok Szakszervezete szombathelyi képviselet vezetője továbbra is hangsúlyozza, hogy a szakszervezet tiltakozik a járatritkítások ellen. Egyrészt  mert ez az amúgy is hátrányos helyzetű régiókat és embereket sújtja. 

A kora reggeli és késő esti járatok megszüntetésével százak nem tudnak majd ingázni a lakóhelyükről a városban levő munkahelyükre. A felháborodás másik oka, hogy a döntést nem előzte meg semmilyen egyeztetés.

- Ha már fel kellett mutatni valamilyen költségcsökkentést, mi, szakemberek tudtunk volna reális megoldást kínálni  - hangsúlyozza a szakszervezeti vezető. - Szakmai anyagot dolgoztunk ki, nyílt levélben kerestük meg a FIDESZ frakciót, de nem voltak kíváncsiak a véleményünkre.

A szakszervezet álláspontját erősíti  a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület közleménye is, mely szerint a járatritkítás öncélú, érdemi megtakarítást nem eredményez.

A szolgálati helyekre az ünnep előtt eljutottak a menetrend-módosító lapok, az Elvira internetes menetrendben azonban szerdán még a jövő héten már nem létező vonatok is benne voltak.

A szakszervezet Völner Pál államtitkár azon ígéretébe kapaszkodva, hogy decemberben visszatérnek a témára, folytatja a tiltakozást:  aláírásgyűjtéssel, újabb tárgyalások kikényszerítésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!