A kulákok emléknapja volt pénteken

Körkép - A kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává nyilvánította az Országgyűlés június 29-ét. Pénteken rendezték meg az országban először ezt az emléknapot.

Némethy Mária

Ki számított kuláknak Rákosi Magyarországán? Hivatalosan a 25 holdnál nagyobb birtokkal rendelkező paraszt. A kulák azonban politikai kategória volt. A kommunisták a hatalom ellenségét látták a jómódú parasztban. Ezért 1948 és 1953 között mintegy 400 ezer embert ítéltek el, tették őt és családját földönfutóvá.

Tavasszal a képviselők Varga László KDNP-s politikus indítványát, miszerint június 29-e legyen a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapja, 345 igen szavazattal, 7 nem ellenében és egy tartózkodás mellett hagyták jóvá. A kormánypártok mellett az MSZP, a Jobbik és az LMP politikusai is igennel voksoltak, a tartózkodó és az ellenszavazatokat a Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők adták le.

Határozatában az Országgyűlés elítéli a kommunista diktatúra idején a magyar középparasztsággal szemben tanúsított kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést. Emellett javasolja, hogy a kuláküldözésről méltón emlékezzenek meg, hogy a fiatal nemzedékek megismerhessék a középparasztság szenvedését.

A megemlékezés napja azért június 29-e, Péter-Pál napja, mert ez a hagyomány szerint a betakarítás kezdetének napja, "a parasztság ünnepe" volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!