Kedvez a forróság az útépítési munkáknak

Körkép - Kifejezetten kedvez a csapadékmentes forróság az útépítési munkafolyamatoknak, így több területen is jól haladnak a kivitelezők a munkálatokkal.

Kelemen Attila

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs igazgatója, Loppert Dániel elárulta, hogy  a csapadékmentes forró időjárás ideális az útépítési munkálatokhoz,  és ez érezhető is a beruházásoknál. 

- Az aszfalt és a beton is nagyon magas hőmérsékleten érkezik meg az építési területekre. Minél magasabb a levegő hőmérséklete, annál több idejük van a kivitelezőknek a burkolat terítésére.

- Hideg időben nem lehet aszfaltozni, ugyanis túl gyorsan köt meg a forró burkolat, így a terítésnél ez problémát okozhat, illetve az elkészült friss aszfalt a hideg miatt feltöredezhet - tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Az aszfalt bedolgozási hőmérséklete közel 180 Celsius fok, azaz ehhez képest a 35 Celsius fokos levegő hűvösnek számít. Tartósan magas hőmérsékletnél, mint amit most is tapasztalhatunk, munkavédelmi intézkedéseket kell hoznia az útépítőknek: óránként minimum 5, maximum 10 perc pihenőt kell tartani minden munkásnak. Mindemellett 24 Celsius fok felett a munkások részére harminc  percenként 14-16 fokos ivóvizet biztosítanak.

Országszerte zajlanak az útépítések. A Vas megyébe vezető, illetve a megye forgalmát megkönnyítő beruházások közül több is zajlik jelenleg. Egyebek mellett a végéhez közeledik a 86-oson a 37 kilométeres Zala megyei szakasz kivitelezése, valamint a Mosonmagyaróvár és Csorna között útszakasz építése, mint ahogy a 76-os főút zalai része is nagy üzemben épül,  és jól halad a Rába-híd építése Marcaltőn.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!