A színtiszta katolikus faluban nem tarthattak szabadtéri misét

A celldömölki kistérséghez tartozó Pápoc ünnepelt a hétvégén. Szombaton falunapot rendeztek, vasárnap trianoni emlékművet avattak, s ünnepelték a 125. éves tűzoltóikat is.

Némethy Mária

Az elmúlt hétvége bekerül Pápocnak, ennek a 340 lelkes falunak a történetébe. Az önkormányzat a 90. évvel ezelőtt megkötött gyászos trianoni békediktátum emlékére a falu központjában szép emlékművet emelt, új zászlót készíttetett a falunak. Ezeketvasárnap felavatták. Ünnepelték az önkéntes tűzoltó egyesület fennállása 125. évfordulóját, nekik is új zászlójuk lett.

De menjünk sorjában. A takaros, virágos házak, a szépen lenyírt közterületek is jelezték szombaton, amikor a faluba értünk: itt nagyon készülnek valamire. Falunap volt, amibe mindent beleadtak. Volt  főzőverseny, Tűzoltó triatlon, tűzoltóautók felvonulása, lovaglási lehetőség, sárkányrepülés, ügyességi vetélkedők, lehetett terepjárókat kipróbálni, ebéd után pedig a fedett színpadon hangulatos zenés műsorok követték egymást.

Vasárnapra szabadtéri misét szerettek volna emlékmű- és zászlószenteléssel. - A falunk néhány betelepülttől eltekintve színtiszta katolikus, de hiába kértük már márciusban a plébános urat a szabadtéri misére, ez sajnos elmarad. Csöngéről az evangélikus lelkésznő jön át felszentelni az emlékművet, a zászlókat - közölte szomorúan a falunapon Horváth Tiborné polgármester, akitől hallottuk azt is: hiába adtak be három pályázatot, egyik sem nyert. Ezért mindent saját pénzből fizetett a falu önkormányzata. 

A pápociakat  vasárnap citerazenekar, néptáncosok, népdalkörösök, lovasok, íjászok szórkoztatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!