A szombathelyi Távhő látogatóközpontot hozott létre

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. interaktív látogatóközpontot alakított ki a 11-es Huszár úton lévő épületükben. A központot szombaton avatták, az ünnepségen jelen volt dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

Bajdó Bettina

Az ünnepséget Idrányi Zsolt, a kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg, s elmondta, újabb lépést tettek a cég fejlődésében, hiszen igény volt arra, hogy a múltat, a jelent és az elképzelt jövőt bemutassák a nagyközönségnek. Kiemelte, szerették volna testközelbe hozni a szolgáltatás közben alkalmazott technológiákat, ezért rendezték be a központot.

Az igazgató után dr. Hende Csaba kapott szót, aki hasonlattal kezdte beszédét. - E város sok ezer lakója él úgy, mint egy király, s ez köszönhető a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft-nek - mondta a miniszter. - Sokak számára talán meglepőnek tűnhet az előbbi mondat, így inkább sietve megmagyarázom. Bármelyik középkori királyunk megirigyelhetné azt a kényelmet, amelyben ma egy átlagos család él. Neki szolgák hadára volt szüksége ahhoz, hogy tűzifát vágasson az erdőn, majd fel is hasíttassa a fűtéshez és a főzéshez. A forró fürdőről és a világításról ne is beszéljünk. Mindez most úgy kerül a lakásunkba, hogy szinte természetesnek vesszük. -

A miniszter hozzátette, úgy véli, hogy amit nem ismerünk, azt nem becsüljük igazán. A kiállítás arra vállalkozott, hogy megismertessen bennünket életünk rejtett, de nagyon fontos szegletével. Megismertessen a nagy összefüggésekkel, és az egyszerű technikai megoldásokkal, amitől az egész rendszer működik.

A miniszter után dr. Garbai László, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének főtitkára beszélt a távhő történetéről, kiemelve a helyi sajátosságokat. Ezt követően bárki megtekinthette a látogatóközpontot, ahol bemutatták a fűtés rövid történetét, a szombathelyi távhőszolgáltatás kialakulásának főbb állomásait. Szemügyre lehetett venni a korábban használat tárgyakat és gépezeteket, például a gázfogadót, a gázégőt vagy a szivattyúkat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!