Állásbörze az OMK-ban: 42 cég, 700 ajánlat, ezernél több érdeklődő

Tizenhetedik alkalommal rendezett állásbörzét a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, a Változó Világért Alapítvánnyal karöltve. Több mint 40 cég képviselői voltak jelen.

Ambrózai Zsuzsanna

Az érdeklődés nem maradt el: ezrek éltek a lehetőséggel. Az idei állásbörzére több mint ezren látogattak ki. Ugyan  pontos sztatisztikai adatokkal még nem tudtak szolgálni a szervezők, az  azonban sokat sejtet, hogy a tájékoztató füzet - melyet minden érdeklődő az érkezéskor a kezébe kapott - délelőtt tizenegy órára teljesen elfogyott.

Negyvenkét munkáltató érkezett az állásbörzére a megye egész területéről, a jelen lévők több mint 700 állást kínáltak. Általánosságban elmondható, hogy továbbra is nagy a kereslet a műszaki szakemberek iránt, mind a fizikai, mind a szellemi területeken  vagyis hiány van gépész-, villamos- és ipari mérnökből, valamint lakatos, hegesztő, gépkezelő és operátor munkakörben is sok a betöltetlen állás. Ezek mellett a munkáltatók persze más állásokat is kínáltak. Több biztosító keresi pénzügyi tanácsadóját. Általában feltételként megszabják a vállalkozói jogviszonyt, de van, ahol ez csak a későbbiekben derül ki. Két-három ruhaipari cég is jelen volt a börzén, ők zömében betanított munkára kerestek embert. Elmondható, hogy szinte az egyetlen olyan munkáltató volt, akik kifejezetten hölgyek számára kínáltak munkát. Nagy volt az érdeklődés a külföldi munkák iránt is, ottjártunkkor már több mint ötvenen regisztráltatták magukat a cég rendszerében. Természetesen itt feltétel volt a nyelvtudás. 

A kézhez kapott kiadványban feltüntetett állások mellett - és a szóbeli tájékozódás alkalmával - feltűnően nagyon kevés helyen tüntették fel a pontos kereseti lehetőséget.
 
- Általában a fizikai, valamint a betanított munkánál tüntetnek fel egy bizonyos határt, ha úgy tetszik keretet a kereseti lehetőségre. A mérnöki, vezetői posztokra ez már egyáltalán nem igaz. Általában a megegyezés szerint, vagy a munkakörnek megfelelő juttatás szerepel ennél a tételnél. A nagy cégeknél pedig általában a minimálbér a jellemző, ritka, hogy annál többet adnának - mondja Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának megbízott igazgatója. Hozzáteszi, azért is jó egy ilyen állásbörze, mert a munkavállalók össze tudják hasonlítani az azonos munkát kínáló cégek anyagi juttatásait. Elsődlegesen persze nem ezért jönnek el az emberek, annak ellenére, hogy nem mellékes, mekkora fizetést kapunk az elvégzett munkánk után. Itt egyszerre találkozhatnak az álláskeresők a kínálattal, nem fáradtságos az utánajárás, minden együtt, egy helyen van - véli a megbízott igazgató.

A börzén a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szolgáltatásait is igénybe lehetett venni, a tanácsadástól az induló tanfolyamokról szóló tájékoztatásáig. A Humán Szakszolgálat munkatársai pályázatok, önéletrajzok megírásában segítettek.

Az aktív álláskeresők mellett  feltűntek olyanok is a börzén, akik ugyan dolgoznak, de szívesen váltanának munkahelyet. Az ok általában a pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!