Elmeorvosi vizsgálat vár a szelestei fegyvergyűjtőre

Katonai ügynöknek képzelte magát az a férfi, akinél a rendőrök nemrég nagy mennyiségű lőszert találtak Szelestén. A rendőrség elmeorvosi vizsgálatra küldené a gyanúsítottat.

Tersztyánszky Krisztina

Már előzetes letartóztatásban van az a fiatal szelestei  férfi, aki nemrégiben bejelentette a Sárvári Rendőrkapitányságon, hogy otthonában és a közeli erdőben nagy mennyiségű lőszert rejteget. Őrizetbe vételét és gyors előzetes letartóztatását a talált fegyverek nagy száma és a férfi zavart viselkedése indokolta.
A bejelentés után a rendőrök a helyszínen - a férfi lakásában és a fészerben  - többek között tizenhat éles, emberi élet kioltására is alkalmas páncéltörő és repeszgránátot, valamint több lőfegyvert találtak. Ezen kívül egy közeli erdőben is találtak egy rejtekhelyet, ahol a bejelentő nem kevesebb, mint 275, zömmel a volt szovjet hadseregnél használatos gyakorló gránátot rejtegetett. Ez utóbbiak nem voltak éles robbanóanyagok.
 
Dr. Gulyás Ferenc alezredes, kapitányság vezető elmondta: a rendőrség tűzszerészeket vont be a lőszerek vizsgálatába, hogy megállapítsák, azok mekkora veszélyt jelentenek. A házban volt olyan romboló bomba, ami az épületet romba is dönthette volna, ám szerencsére a szomszédos házakat nem kellett kiüríteni.

A harminchárom éves férfinek az elmondottak alapján az a kényszerképzete volt, hogy katonai ügynöki munkát végez. Saját elképzelése szerint terrorelhárításból doktorált, a fellelt fegyverek megtalálási körülményeit térképvázlattal és műszaki ábrákkal dokumentálta, s ezeket a feljegyzéseket maga készítette bélyegzőkkel is hitelesítette. Farkas Katalin rendőr százados, főnyomozó, aki a gyanúsítottat kihallgatta, arról számolt be, hogy a férfi úgy tudta, parancsot teljesít, amikor a fegyvereket összegyűjti. Tevékenységéhez jól felismerhetően katonai szakkönyvekből és filmekből merített mintát. Arra egyelőre nem adott választ, hogy a lőszereket hol találta.

A rendőrség információi szerint a fiatalembernek nem volt kapcsolata a magyar titkosszolgálatokkal. Sem katonai, sem humán hírszerzésre utaló adatra nem derült fény a nyomozás során. A rendőrség indokoltnak látja a gyanúsított elmeorvosi vizsgálatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!