Exkluzív fotók: csontvázak a ház pincéjében

Nemrég több koponyát és más emberi maradványt talált szombathelyi háza átalakításakor egy lakó. Domonkos Péter 37 éves, amit kiásott leletek pedig több mint 150 évesek.

Kozma Gábor

Közepes forgalmú szombathelyi utca. A kis ház, amelyben az emberi maradványokat találták, beolvad  környezetébe. Csengetünk, nem nyílik az ajtó. Kukucskálunk a résen, kisebb földhalmot látni, meg egy ásót. A kert virágos, rendezett. Mint  később kiderül, lakója éppen nem tartózkodott otthon. A titok azonban azért titok, hogy kiderüljön:  miután felröppent a hír, hogy emberi csontokat találtak a Mátyás király utcai ház pincéjébe ha nem is indult katasztrófaturizmus, de sokan próbálkoztak a bejutással. Ennek amúgy nem volt értelme, hiszen az értesítés után nem sokkal a rendőrök már elvitték a maradványokat. ( Az eset után írásbeli kérdéseinkre a rendőrségtől nem kaptunk részletes tájékoztatást az ügyről - a szerk.)

Hogy mi és hogyan történt, arra a legilletékesebb, Domonkos Péter tulajdonos ad választ. Készséges fiatalember, aki miután megvette a régi házat, átalakításba kezdett. Innét indult el a történet.

- A lépcsőt bontottam, ez a lakás bővítéséhez kellett - emlékezik. - Eleinte tégla jött elő, majd puhább és agyagosabb földrétegbe ütköztem. A lépcső alatt folyt a munka, s ahogy haladtam, egyszer csak koppant az ásó. Majd sorra jöttek elő a maradványok. Négy koponyát és hat olyan csontot találtam, amely kétségkívül emberi maradványnak számított - fogalmazott a férfi, aki értesítette a rendőrséget. A közeg pedig kiszállt, és nyugtázta a leleteket. Közte  koporsómaradványokat is.

- Mivel érdeklődő típus vagyok, és szeretek a dolgok végére járni, maszek kutatásba kezdtem. A levéltárban segítettek. Így tudtam meg, hogy 1711 körül kemény járvány tombolt a városban. Az a rész, ahol a ház található, temetkezési helynek számított már a rómaiak idején, vannak erre utaló adatok. Ahol pedig különféle járványban többen haltak meg egy házban, akkor engedélyezték a helyi eltemetést. Két éve vettem a házat, folytatom a  felújítást. Remélem, több csontváz már nem dől ki a szekrényből...

A modern kormeghatározás szerint a leletek több mint 150 évesek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!