Havi egy-két alkalommal kérnek rendőri segítséget a vasi mentők

Van úgy, hogy éppen azoknak kell rendőri segítséget kérniük, akik életet mentenének. Nem ritka az agresszív beteg vagy a fenyegetőző hozzátartozó.

Bajdó Bettina

- A celldömölki kórházban szilveszter éjjel találkoztak utoljára agresszív beteggel -  tudtuk meg dr. Farkas Péter igazgatótól.

- Szerencsére egy ilyen kis kórházban nem gyakoriak az ilyen esetek, a szilveszterin kívül egy sem jut eszembe - folytatta az igazgató. - Akkor is az volt a gond, hogy a beteg sokat ivott, elesett, bejött a kórházba, s nagyon bátornak érezte magát az alkoholtól, agresszívan viselkedett. Tettlegességig azonban ez az eset sem fajult. Inkább a nagyvárosokban okozhat gondot az egészségügyben az agresszió, de ez nemcsak ezen a területen nyilvánul meg, gondoljuk például a közlekedésre. 
 
Az igazgató hozzátette: rendőri segítséget csak akkor kérnének, ha tettlegességig fajulna a vita. Egyébként házon belül is tudják kezelni az agresszív betegeket, hozzátartozókat, ugyanis állandóan van portás, műtős és betegszállító az épületben, akik azonnal a dolgozók segítségére siethetnek.
 
A mentőszolgálatnál Szombathelyen havonta egy-két alkalommal kérik rendőrök segítségét a szakemberek.

- Két fő oka van annak, ha rendőrök segítségét kérjük - mondta dr. Puskás Tivadar, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezetének regionális orvosigazgatója.  - Egyrészt akkor, amikor a beteg és az ellátók érdeke a rendőri segítség, másrészt akkor, amikor biztosítani kell a helyszínt. Előfordul, hogy a hozzátartozók agresszívan viselkednek, ilyenkor is szükség lehet a rendőrök segítségére vagy amikor meghal a beteg, akkor is kihívjuk a rendőröket.
 
Dr. Puskás Tivadar saját élményéről is beszélt: pár évvel ezelőtt egy szombathelyi lakásba hívták ki, családon belüli összetűzés miatt sérült meg valaki, s rendőröket kellett hívni, hogy egyáltalán el tudják látni a sérültet.
 
GYAKORI A FIZIKAI ERŐSZAK IS

Egyre gyakoribb az agresszió a kórházakban. Számos esetben fordul elő, hogy a beteg vagy hozzátartozó agresszívan viselkedik, kiabál a kórházi dolgozókkal, vagy éppen tör-zúz az intézményben. A statisztikai adatok szerint nemcsak a szóbeli, hanem a fizikai erőszak is terjed. A  kórházszövetség tagjai határozottabban akarnak  fellépni az erőszak ellen, azt szeretnék elérni, hogy sokkal szigorúbban büntessék a kórházi dolgozókkal szembeni agressziót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!