Időjárás: extrém csütörtök erős UV-B sugárzással és zivatarokkal (frissítve: viharok Ausztriában)

Az UV-B sugárzás csütörtökön is szinte az egész országban eléri majd az extrém, 8,1-es értéket, este azonban megérkezik a hidegfront, de már a délutáni órákban több helyen kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket viharos szél és jégeső kísérhet - mondta Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa szerda este az MTI-nek.

MTI

A déli órákig az ország nagyobb részén erős lesz a napsütés, ezért az UV riasztás csütörtökön is érvényben lesz. A délutáni óráktól már az ország több területén, elsősorban észak-keleten és a Dunántúlon kialakulhatnak intenzív zivatarok - mondta a meteorológus, hozzátéve, hogy különösen a Dunántúl délnyugati részén valószínűbbek a heves kísérőjelenségek.
   
A meteorológus szerint elsősorban a zivatarokat kísérő szélrohamok és a jégeső jelenthetnek majd veszélyt, de helyenként rövid idő alatt 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség is eshet. Mint kifejtette: akár 90 kilométer/per óránál is erősebb széllökésekre kell készülni, de akár 2 centiméter átmérőjű jégdarabok hullhatnak.
   
A hőmérséklet csúcsértéke csütörtökön még az ország jelentős részén több fokkal meghaladja majd a 30 fokot, de Győr-Moson-Sopron és Vas megyében már valószínűleg csak maximum 26-27 fok lesz.
   
Péntekre 5-10 fokkal visszaesik a hőmérséklet, így az ország délkeleti részén 28, míg egyes nyugati területeken már csak 22 fok lehet. A hétvégén még hűvös marad az idő, a jövő hét elején viszont ismét emelkedik a hőmérséklet. A jövő hét közepétől már újból 30 fok felett alakulhatnak a maximumok - mondta Kolláth Kornél.

Narancssárga riasztást adtak ki Észak-Magyarországra a heves zivatarok miatt

Narancssárga riasztást adott ki az észak-magyarországi régióra csütörtök délután az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a heves zivatarok miatt, amelyeket nagy méretű jég és viharos szél is kísérhet - mondta a szervezet munkatársa az MTI-nek.

Az OMSZ Észak-magyarországi Regionális Központja arról tájékoztatta az MTI-t, hogy csütörtök délután, illetve este heves záporokra, zivatarokra lehet számítani Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén.
   
Fehér Tamás, az OMSZ munkatársa elmondta, hogy a rövid idő alatt lehulló csapadékmennyiség a 20-30 millimétert is meghaladhatja. Ezen felül viszont helyenként jégeső is lehet, akár 2 centiméternél is nagyobb jégdarabokkal, továbbá viharos, óránkénti 90-100 kilométeresnél is erősebb széllökések várhatók.
   
A következő órákban a zivatarok nagy eséllyel az észak-alföldi régió keleti részére terjednek át, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területére, de Jász-Nagykun-Szolnok megyében is kialakulhatnak hevesebb zivatarok.
   
Fehér Tamás kifejtette: késő délután, este megérkezik a hidegfront, emiatt akkor az ország nyugati és délnyugati felében várható csapadék. A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint később a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli területekre is kiadhatják a narancssárga riasztást a heves zivatarok miatt. Éjszaka az Alföldön, elsősorban annak déli részén lehet számítani heves zivatarokra és viharos, óránkénti 100 kilométeres széllökésekre.
   
A meteorológus arra is kitért: péntekre a szolgálat az ország keleti területeire adott ki figyelmeztetést. Ekkor Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye keleti felében fordulhatnak elő helyenként zivatarok, de valószínűleg ezekhez már nem társulnak olyan erős kísérőjelenségek, mint a csütörtökön.

Meteorológia: visszavonják az UV-B riasztást

Visszavonja az UV-B riasztást a pénteki nappal átmenetileg az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A szolgálat csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy péntektől az UV-B sugárzás mértéke várhatóan csökken, az ország területének a túlnyomó részén a 7,5-es érték alá esik vissza, ezért már nincs szükség a riasztásra.
   
Az OMSZ csütörtök délután narancssárga riasztást adott ki az ország északkeleti részére. Az előrejelzés szerint nyugat felől hidegfront közeledik, több helyen zápor, zivatar várható. A hidegfront pénteken át is vonul Magyarország felett, annak nyomán mindenütt mérséklődik a nagy meleg. 

Hatalmas viharok és károk Ausztriában, Dél-Németországban


Jelentős károkat és számos településen áramkimaradást okoztak a csütörtökre virradó éjjel Ausztrián végigsöprő zivatarok. Németország déli részén két halálos áldozata van a viharos időjárásnak.

Ausztriában a zivatarokat kísérő villámcsapások nyomán számos helyen tűz ütött ki. Tirolban több ezer háztartás maradt áramellátás nélkül. Felső-Ausztriában, Salzburgban és Vorarlbergben a tűzoltók folyamatosan munkában voltak, hogy kiszivattyúzzák a vizet az elárasztott pincékből, valamint eltakarítsák az utakra zuhant fákat. Egyedül Salzburg környékén 300 ezer eurós kárt okozott a vihar.
   
A jelentős anyagi károk mellett emberi áldozatai is vannak a zivataroknak Németországban. Egy 57 éves asszony vízbe fulladt, amikor csónakja felborult a Boden-tavon. Egy 77 éves asszonyt pedig maga alá temetett a viharban ledőlt állvány, az illető a kórházban belehalt sérüléseibe. Heidenheimben egy kidőlt fa egyik ága betörte egy arra haladó autó hátsó ablakát, és súlyosan megsebesítette a hátsó ülésen utazó ötéves kislányt. A vihar által kidöntött fák által leszakított légvezetékek és a vasúti sínekre zuhant fatörzsek sok munkát adtak a helyi tűzoltóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!